Cena čtenářů České knihy? Jana Poncarová, Eugenie: Příběh české hoteliérky.

Cena čtenářů České knihy? Jana Poncarová, Eugenie: Příběh české hoteliérky. Zdroj: Archiv nakladatelství Motto

Kniha roku 2020: Karin Lednická, Šikmý kostel
Cenu Česká kniha získala Bianka Bellová za novelu Mona
Kostel v Karviné má náklon 6,8 stupně.
3
Fotogalerie

Ženy vítězné: Dvě čtenářské literární ceny vyhlásily své laureátky. A našeho Divokého kačera

Zatímco letošní Magnesia Litera ve všech svých jedenácti kategoriích vyhlásila mužské vítěze, ceny Česká kniha 2020 a Kniha roku 2020 ovládly ženy. Dnes to sdělili prostřednictvím tiskových zpráv pořadatelé těchto literárních klání.

V devátém ročníku Ceny Česká kniha udělila porota složená z gymnaziálních studentů prvenství Biance Bellové za novelu Mona (nakl. Host), situovanou do válčící a hladovějící země třetího světa. V souběžném hlasování Ceny čtenářů České knihy, jež se uskutečnilo i na www.reflex.cz, zvítězila Jana Poncarová se životopisným románem Eugenie: Příběh české hoteliérky (nakl. Motto) z Plzně trpící okupací a válkou.

Absolutní vítězkou ocenění Kniha roku 2020 se pak stala Karin Lednická se Šikmým kostelem (nakl. Bílá vrána), románovou kronikou jednoho ztraceného města, které vzešlo i sešlo s těžbou uhlí. Ve druhém ročníku této čtenářské ankety, vyhlašované Nadačním fondem Čtení tě mění, hlasovalo na webu www.kniharoku.cz 119 978 čtenářských hlasů. V jedné z dvanácti kategorií soutěže slavně zvítězil i autor naší webové rubriky Divoký kačer Dominik Landsman se svou dětskou knížkou Kapitán Adorábl a bambitka černokněžníka Vorána (nakl. Pikola).