Nosit roušky... Nenosit roušky...

Nosit roušky... Nenosit roušky... Zdroj: TMBK

V září se vrátí koronavirus z dovolené a bude zase řádit. Opět budou roušky a tiskové konference pětkrát týdně

Konec letních prázdnin se letos ponese ve znamení roušek. Vláda oznámila že od prvního září se roušky vrací, a to znamená jediné. Koronavirus se vrací z letní dovolené a začne znovu řádit. Aktuálně v našich končinách působí takzvaný letní koronavirus. Ten je sice velmi infekční, ale zase se na něj tolik neumírá. To se ale změní přesně prvního září, kdy se starý zabijácký koronavirus vrací z dovolené na Mácháči a ujme se vlády.

„Ano, je to pravda. Současný letní koronavirus je poměrně přijatelný. Bohužel je to jen dočasný záskok za ten opravdový koronavirus, kterému prvního září končí dovolená a vrací se zpět. Z toho důvodu nás od prvního září čekají opět roušky,“ potvrdil epidemiolog Maďar.

„Ne, teď to opravdu není nutné. Stačí až prvního září, do té doby tu je bezpečno,“ odpověděl Maďar na otázku, zda by nebylo záhodno nosit roušky už nyní.

Od prvního září rovněž nemocnice chystají navyšovat kapacity lůžek intenzivní péče a domovy důchodců se zabarikádují až do příštího léta či do doby, než bude k dispozici vakcína.

Vláda oznámila, že Česká republika od prvního září přechází z letního režimu „Celkem pohoda, jen si myjte ruce“ do již známého režimu „Všichni umřeme, nikdo nepřežije“.

Od prvního září se rovněž očekává, že se vrátí červený svetr Jana Hamáčka, který se stal symbolem koronavirové pandemie a metaforou pro „mezi slepými jednooký král“. Zda se bude jednat o ten stejný svetr jako na jaře, či si Jan Hamáček vyhodí z kopýtka a urve v Háemku nový kus ve slevě, to se zatím neví.

Co se rozhodně vedle roušek vrací a na co se už klepe nejen Andrej Babiš, ale i ministr zdravotnictví Vojtěch, tak to jsou živé tiskové konference.

Na jaře měly poměrně velikou sledovanost, a proto se od září opět vrací. Vojtěch a jeho dream tým budou na tiskových konferencích ukazovat děsně moc grafů a tabulek s vývojem koronaviru, nastíní možný výhled do budoucna, přičemž nezapomenou zmínit, že k výhledu do budoucna mají málo dat, aby to celé nakonec uzavřeli pozitivní zprávou, že kapacita nemocnic je zatím dostatečná a to je vlastně jediné důležité. 

Tiskové konference se očekávají několikrát týdně a je velmi pravděpodobné, že vedle  informací o průběhu pandemie se bude na  tiskových konferencích i namátkově „rozvolňovat“.

„Rozvolňování mívalo velikou sledovanost, takže jej hodláme od září zavést znovu. Je nicméně potřeba něco zakázat nebo zavřít, aby bylo co rozvolňovat, protože jsem se díval teď do materiálů a ono je všechno otevřené a téměř všechno dovolené. Musíme přitvrdit, ať máme co rozvolňovat,“ míní premiér Babiš, který se již nemůže dočkat prvního září, kdy se ukáže, že díky ANO zvládáme pandemii nejlépe na světě.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je neschopnost pražské radnice.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>