Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Lidé si na Facebooku dávají do rámečku heslo „free Belarus“. Lukašenko hodlá díky tomu odstoupit

Aktuální dění v Bělorusku se pomalu, ale jistě začíná tamnímu diktátoru Alexandru Lukašenkovi vymykat z rukou. Lidé jsou v ulicích, stále více a více podniků stávkuje a teď navíc si Češi dávají do profilových fotek na Facebooku do rámečku heslo „free Belarus“.

„Valí se to na mě ze všech stran. Ty lidi v ulicích, to zvládnu. Pošlu tam těžkooděnce s ostrými náboji a demonstranti mají po prdeli. Co se týče těch stávek, ono stačí pozavírat pár těch jejich předáků, řádně je v lochu seřezat a oni je ty roupy přejdou. Co se ale týče podpory lidí z České republiky na Facebooku, tak s tím si vůbec nevím rady,“ postěžoval si Lukašenko během setkání s ruským prezidentem Putinem, který přispěchal nabídnout tápajícímu režimu pomoc a staré dobré anektování. 

To, že nápisy v rámečky u českých uživatelů Facebooku dělají Lukašenkovi vrásky, potvrdila i řada zahraničních nezávislých pozorovatelů. 

„Máme informace od zdrojů blízkých Lukašenkovi, že po nocích pláče a mlátí pěstičkou do rantlu postele. Kadence podpůrných hesel v rámečcích u profilových fotek je natolik mohutná, že jsem přesvědčen, že pod jejich tíhou Lukašenko dříve či později odstoupí,“ tvrdí Ilja Charismatov, ukrajinský novinář a specialista na Bělorusko.

Podle představitelů OSN je česká část Facebooku pilířem celé východní Evropy, Bělorusko nevyjímaje. Nálady na českém Facebooku dokáží měnit v globálu režimy i zastavit násilí.

„Není to tak dávno, kdy se uživatelé v České republice na Facebooku pohoršovali nad chováním představitelů Islámského státu. Když se tato informace dostala k jeho představitelům, Islámský stát okamžitě rozpustili a začali šít peněženky a vyrábět náramky z korálků,“ vysvětluje Josh Brown z OSN, který český Facebook dlouhodobě monitoruje.

Sílu českého Facebooku dokazuje například situace Tomia Okamury, kterému Facebook hrozil, že mu zruší jeho stránku. Nakonec to však dopadlo tak, že Tomio Okamura udělil Facebooku takzvaný „ban“ a zablokoval si Marka Zuckerberga, čímž vyslal jasný signál, že takhle teda ne. Od té doby je ze strany majitele Facebooku směrem k České republice ticho po pěšině.

Lukašenko ještě v sobotu hrozil vojenskou odvetou, pokud si lidé v České republice nestáhnou rámeček ze svých profilových fotek. Nyní však otočil.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je návrat roušek do Česka.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>