Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Američané zruší koronavirus, protože v USA na něj umírají hlavně černoši

Hnutí Black lives matters, potažmo novodobý trend cancel culture, si po několika rasistických filmech, seriálech i historických osobnostech posvítilo na koronavirus, konkrétně tedy na covid-19. Jak se ukázalo, v USA v porovnání s ostatními rasami na nemoc umírají nejvíce Afroameričané, což v kontextu dnešní doby vůbec nemůže připadat v úvahu.

„Tohle přeci nemůže. Ne dneska. Ne v době, kdy se ledy konečně pohnuly. Podle statistik vyplývá, že v poměru ke všem nakaženým umírají nejvíce právě Afroameričané. To je úplně proti myšlence Black lives matters. Koronavirus je rasista a politici by měli zasáhnout,“ myslí si John Brown, aktivista za rovnost pohlaví, rasy, náboženství a věku.

V souvislosti s koronavirem se v Americe hovoří o takzvané negativní diskriminaci, což je oproti pozitivní diskriminaci výhoda pro určité etnikum či pohlaví, o které dotyčné etnikum nebo pohlaví nestojí.

„To jsme se nikam neposunuli. Naopak se vracíme do dob rasové segregace. Místo aby na koronavirus umírali všichni stejně, tak jsou to hlavně Afroameričané, kdo je takzvaně nejvíce bit,“ postěžovala si Jesicca Whiteová ze zájmové skupiny Kojením proti rasismu, kde dobrovolné kojné kojí v ghettech náhodné černochy.

Jak už to tak v poslední době u všech hnutí bývá, souběžně vedle lidí, kteří koronavirus odsuzují kvůli rasismu, je tu i názorový proud, který naopak tvrdí, že koronavirus černochy protežuje.

„Já nevím, na co si zase stěžujou. Chtějí výhody, tak tady je mají. Těm se člověk nikdy nezavděčí,“ domnívá se Bob McGregor ze spolku přátel Adolfa Hitlera.

Lidé jako Bob jsou však v USA v menšině, popřípadě jsou možná ve většině, která si ale na nic nestěžuje, takže není slyšet.

Hlasitější je volání z tábora odpůrců koronaviru, kteří rasismus neodpouští v žádné podobě. 

„Je to problém. Chápu, že jsou lidé naštvaní. I já jsem naštvaný. Všichni jsme si rovni. Chování koronaviru zavání rasismem a pro ten není v moderní společnosti místo. Proto jsem podepsal zákon, který koronavirus zakazuje. Už bylo dost rasové předpojatosti a mrtvých afroamerických spoluobčanů,“ uvedl americký prezident Donald Trump na svém Twitteru.

Zda zákon o zrušení koronaviru opravdu pomůže v boji za rasovou rovnost, tak nejspíš ukáží nejbližší dny.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je nevkusná pieta komunistů při smrti Miloše Jakeše.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>