Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) ukazuje mapu s výskytem nakažených novým typem koronaviru - ilustrační snímek

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) ukazuje mapu s výskytem nakažených novým typem koronaviru - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Řepky máme dost, klidní Andrej Babiš občany, kteří se bojí, že dojdou trvanlivé potraviny

Lidé v obavě před koronavirem ve velkém skupují trvanlivé potraviny. Regály v obchodech, které bývaly dříve plné mouky, těstovin nebo rýže, zejí mnohdy prázdnotou a lidé se bojí, že až se situace s koronavirem zhorší, nebude co jíst.

„Lidé v průběhu minulého týdne kupovali některé potraviny opravdu ve velkém. Nebyla výjimka, kdy nakupující tahali i tři čtyři košíky, které doslova přetékaly konzervami, moukou nebo těstovinami. Ze skladů tak tyto potraviny rychle mizely a některé do konce týdne došly. Vedení se dušovalo, že zboží bude v brzké době dozásobeno, ale já se bojím, že prostě nebude z čeho brát. Lidé začínají být nervózní a neustále za námi někdo chodí a ptá se, kdy budeme mít to a to zboží zase v regálech. Já jim říkám, že brzy, i když tomu sama nevěřím. Ještě že jsme s holkama ze směny nezaváhaly a několik metráků mouky a instantní kaše si zavčasu ulily,“ vysvětluje paní Drahomíra, pokladní z brněnského supermarketu.

Ztenčující se zásoby trvanlivých potravin prohlubují nervozitu občanů. Hlavně u těch, kteří se nestihli předzásobit a aktuálně zjišťují, že některého zboží je silný nedostatek.

Premiér Andrej Babiš se však snaží občany uklidnit. Tvrdí, že trvanlivých potravin máme nejen dostatek, ale u některých typů dokonce výrazný nadstav.

„Nechápu, proč lidé tak šílí. Rozumím tomu, že instinkt velí se předzásobit. I já sám jsem nezaváhal a raději nakoupil metrák kaviáru na horší časy. Co je mi ale proti srsti, to jsou poraženecká zoufalá slova, že trvanlivé potraviny dojdou. To není pravda. Samozřejmě, že například těstoviny nebo rýže dojít můžou. Tam jsme závislí na exportu. V čem jsme ale naopak soběstační a v čem jsme světovou velmocí, to je řepka. To vám můžu s klidem zaručit, že ta nedojde. Není to možné. Řepky máme tolik, že by to stačilo nasytit celou Evropu na měsíc. Situace je taková, že pokud dojdou jiné trvanlivé potraviny, přejde Česká republika na řepkovou stravu,“ uklidňuje situaci premiér Andrej Babiš.

V návaznosti na své prohlášení vydává premiér Andrej Babiš svou druhou publikaci s názvem „O čem sním, když zrovna řepku jím“, která obsahuje nejen několik receptů na pokrmy z řepky, ale i Babišovu vizi České republiky jako řepkové velmoci.

Tato publikace bude k dostání zdarma ve všech knihkupectvích, a navíc je vyrobena z řepky, takže si ji čtenář po přečtení může rovnou sníst.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například jsou třetí volby v Izreali za poslední rok.