Video placeholde
Závěrečný den festivalu Colours of Ostrava 2019 zachycený fotoaparátem Martina Straky.
Závěrečný den festivalu Colours of Ostrava 2019 zachycený fotoaparátem Martina Straky.
Závěrečný den festivalu Colours of Ostrava 2019 zachycený fotoaparátem Martina Straky.
Závěrečný den festivalu Colours of Ostrava 2019 zachycený fotoaparátem Martina Straky.
Závěrečný den festivalu Colours of Ostrava 2019 zachycený fotoaparátem Martina Straky.
152
Fotogalerie

Petr Prokop z Divadla Vosto5 na besedě Reflexu: „Ženský role u nás hraju, ani nevím proč, vždycky já.“

Nezávislý generační soubor Divadlo Vosto5 hostoval na festivalu Colours of Ostrava poprvé v roce 2008 a od té doby už nevynechal. Letos, kdy přijel podvanácté, představil na plné YouTube Music Stage inscenaci Proton !!! o tajemně zrušené ostravské kapele, která měla na konci 60. let našlápnuto ke skvělé kariéře. Nejen o Protonu, ale i o budoucích plánech Vostopětky přišel na Stage Reflexu promluvit Petr Prokop, jeden z otců zakladatelů souboru, producent, herec a pedagog pražské DAMU.

Tvorba Divadla Vosto5, jehož základy vznikly na pražském gymnáziu Nad Alejí z česko-anglického divadelního kroužku, je kořeny spojena s moderním kabaretem a textappealovými klauniádami. V prvních letech se skupinka inspirovala hlavně Cimrmany, Voskovcem a Werichem, Semaforem a taky Divadlem Sklep. „Sklepáci byli naše vzory, milovali jsme jejich Mlýny, furt jsme je citovali,“ zavzpomínal producent Prokop, který téměř ve všech současných představeních Vostopětky taky hraje, často i ženy. Loni formace, která nemá svou stálou divadelní scénu, zvládla 136 představení.

Na Colours of Ostrava pak Vostopětka v minulých letech několikrát přivezla svůj improvizovaný Stand Artní kabaret (pokaždé trošku jiná inscenace má za sebou víc než 320 repríz), byl tu představen Karavan Evropa a v Gongu pro 1200 lidí i nedávno obnovený, úspěšný titul Pérák. Od roku 2004 hraje soubor Vosto5 inscenaci Košičan 3, díky které má Petr Prokop ještě jednu identitu; Karel Krautgartner, moderátor. „Když jsem si svoje jméno vymýšlel, nevěděl jsem ovšem, že umělec s tímhle jménem opravdu existoval a byl to známý jazzový muzikant. Tak někdy říkám, že to byl můj vzdálený strejda,“ vysvětlil Prokop.

Trilogie o listopadu 1989 odhaluje své obsazení

Na poslední týden v listopadu 2019 chystá Vosto5, soubor typický hodně neotřelým humorem, třídílný divadelní kus Sametová simulace, o kterém Petr Prokop informoval veřejně poprvé právě v Ostravě na Reflex Stagi. První část, Tribuna, je plánována do pražského Divadla Archa jako videoprojekt, sestavený ze dvou obrovských demonstrací na Letné v listopadu 1989. Druhá část, Federál, je inspirovaná tehdejšími jednáními Federálního shromáždění a účinkovat v ní bude skupina nazvaná 8lidí.

Na Nové scéně Národního divadla se pak uskuteční poslední a asi nejdůležitější část, Kabinet, tedy vyjednávání mezi komunistickou vládou a Občanským fórem. „Přepisy vyjednávání vydal knižně Vladimír Hanzel, vše je tam zapsáno po osobách, detailně, jako scénář. Herci z Národního budou hrát komunisty a my ostatní, nezávislí, se obsadíme do rolí lidí z Občanského fóra,“ vysvětlil při povídání na Reflex Stage Petr Prokop, který si podle potřeby plánuje zahrát buď herce Petra Čepka, nebo předáka dělníků ČKD a pozdějšího ministra práce a sociálních věcí Petra Millera. Detaily projektu, například kdo bude hrát budoucího prezidenta Československa Václava Havla a kdo tehdejšího komunistického premiéra Ladislava Adamce, se dozvíte v našem videu.  

Na snímky z festivalu Colours of Ostrava 2019 se podívejte v naší fotogalerii: