Nový pětihvězdičkový hotel Carrossa shora. Ještě donedávna byl zcela Čechů prostý, ale časy se mění.

Nový pětihvězdičkový hotel Carrossa shora. Ještě donedávna byl zcela Čechů prostý, ale časy se mění. Zdroj: Archiv hotelu Carrossa

Tam, kde zem duní pod kopyty stád... Pohled na hornatou krajinu poblíž přístavu Alcudia
Nejen v přístavu Alcúdia se dá půjčit apartní plavidlo na celodenní výlet podél pobřeží
Mallorca na severovýchodě, nepříliš turisticky rušném (ve srovnání se zbytkem ostrova)
Pláž Es Trenc na španělské Mallorce
Luxusní vila na Mallorce
10
Fotogalerie

Luxus na Mallorce: Jeden z nejvyhledávanějších turistických cílů má stále ještě neprobádané kouty

Desátého září zahájila jedna z nejoblíbenějších turistických destinací Evropy svůj několikadenní boj s přívalovými dešti, krupobitím a silným vichrem, které zasáhly populární ostrov v úterý. Obyvatelé a turisté, kteří se na Mallorce tou dobou zdržovali, se možná báli a zůstávali doma, ale my, kteří Baleáry rádi navštěvujeme, jásáme. Ten vyprahlý kus země vodu potřebuje jako sůl, aby nedopadl jako Kanáry!

Největší španělský ostrov s necelým milionem obyvatel v posledních pár letech každoročně navštíví na dvacet milionů turistů, z toho více než čtvrtina „domácích“, tedy Španělů, a čtvrtina Němců, jejichž přítomnost z Mallorky činí tak trochu německé Chorvatsko – na pláži i v ulicích je němčina zdaleka nejpoužívanější (a navíc nejhlasitější) jazyk.

Exotická příroda

Než se z letiště v metropoli Palmě de Mallorca dostanete na klidnější severovýchod ostrova, k hotelu Carrossa, musíte přežít následující: 1) Zpožděné letadlo vaší lowcostové společnosti (přímé lety z Drážďan jsou sice za hubičku, přesněji za 1200 korun za cestu i v sezoně, ale včas prostě přiletíte jen někdy), 2) dvacetihlavou frontu na půjčovnu aut, kde jste si u zprostředkovatele OK Rent a Car zamluvili typické místní vozítko, třídveřového fiátka, kterého vás donutí po hodině a půl čekání na odbavení zaplatit de facto podruhé a k tomu přibalí strašně drahé pojištění a 3) zhruba hodinovou cestu, kterou vaše navigace někde v polovině úplně zmrší, ale zato najedete krásných dvacet kilometrů po polních cestách, které jistě měly být značené jako jednosměrky…

Naštěstí uvidíte hned za letištěm nad polem dudka chocholatého, hlavního hrdinu Ptačího sněmu od Petra Síse! Ano, víte, že Mallorca má být rájem pro pozorovatele ptáků a že byste třeba hned zítra v krásném přístavu Alcúdia měli vidět čejky chocholaté a orlovce říčního a v horách zase vlhy pestré a žluvu hajní a bůhvíco ještě, ale předehra v podobě vzácného dudka potěší.

Teď to ještě netušíte, ale přes tříhodinový výšlap v liduprázdném Levantském přírodním parku v následujících dnech uvidíte z živočišných druhů přes veškerou snahu jen několik pěnic a kormoránů, spoustu roztomilých exemplářů kočky domácí, kozu, lokálně přemnoženého turistu obecného a pár zástupců druhu rybička maličká.

Není Carrossa jako karosa

Uprostřed kraje vyprahlých olivových hájů, kamenných zídek a oleandrů vás po cestě z Palmy napříč ostrovem čeká oáza klidu a míru – a především dokonalé kuchyně. Teprve loni otevřený hotel Carrossa, pečlivě zrekonstruovaný tři sta let starý statek na tichém venkově, obklopený luxusními vilami pro hosty, je nejnovější „pětihvězdou“ Mallorky. To mu spolu s rozumnými cenami a příhodnou lokací poblíž romantického starobylého městečka Artà zajišťuje setrvalý přísun hostů, ale zatím naštěstí žádné davy. K dispozici jsou kromě pětasedmdesáti designově vyladěných pokojů a apartmánů (asi vás překvapí, že nejmenší „petite suite“ je prostornější než váš pražský byt) vnitřní i vnější bazén, posilovna, sauna a pára... Ale pozor, tady udělali soudruzi z NDR, přesněji zkušení alpští hoteliéři Hamacherovi, chybu: nečekaně zapomněli na vířivku!

S pětichodovými večeřemi se tým šéfkuchaře Ramóna Garcíi doslova mazlí. Připravte se na to, že za tónů hudby a s výhledem na červánky nad místní sierrou budete večeřet klidně hodinu a půl. A to: dokonale vyladěné salátky se sušeným křepelčím masem i uzenou kachnou, z ryb třeba mořského ďasa, pakambalu nebo mníkovce, což je úžasně jemná bílá mořská ryba, na bylinkovým máslem zalitém ječmeni, domácí zmrzliny, přepychově naaranžované čokoládové dezerty… To vše na vzdušné terase s výhledem na Alcudijský záliv, jen kousek od lázní. A s kartou mBank bez dalších poplatů

Přepychový boutique hotel Carrossa je dobré navštívit na tři čtyři noci – wellnessové pobyty trvají přesně takhle dlouho a vás to nezruinuje. Pokud tu chcete hrát golf na přilehlých vyhlášených lokacích, doporučuje se babí léto a říjen. Počátkem listopadu se pak hotel na tři měsíce zazimuje, ostatně jako celá Mallorca.

A teď k moři!

Podél cest u hotelu rostou bylinky od levandule po rozmarýn a aromatické keře, o jejichž všudypřítomnou vůni nepřijdete ani při procházce na zhruba čtvrthodinku jízdy vzdálené pláži. Značenou turistickou stezku z malebného přístavu Colonia de Sant Pere do hodinu chůze vzdáleného městečka Son Serra de Marina (s jeho vyhlášenou restaurací Lago) lemuje divoký česnek a především vzrostlý anýz. Rozmělněte jeden zelený okolík v rukou a budete vonět tak dlouho, dokud nevlezete do chladivého moře.

Což ani na pobřeží nemusí být tak snadné, jak to zní. Tady nenajdete vyhřátou, mělkou vodu s hladinou jako sklo, jakou vídáte přímo z hotelového balkonu v Palmě de Mallorca. Místní pobřeží připomíná třeba koupání v hlavním městě ostrova Rhodos: jsou tu vážně vysoké vlny a na pláži vám bude často vát červený praporek. Jedna z nejkrásnějších pláží mallorského severovýchodu, od civilizace příjemně vzdálená Cala Torta obklopená skalisky a borovými lesy, vám občas připraví překvapení v podobě plavčíka, který z vody vypíská kohokoli, komu voda sahá výš než pod pás.

A tak se ještě rádi vrátíte na městskou pláž Colonie de Sant Pere, jejíž přívětivá laguna milovníkům šnorchlování poskytne útěchu v podobě rybích školek. Plavci se tu osvěží, než nasednou do fiátku a vydají se na obhlídku architektonických památek a hojně navštěvovaných trhů historické Arty.