Čtvrt Praga ve Varšavě je dnes rájem gurmánů. Název ale nemá po české metropoli, ten pochází od slova „prażyć” (vypalovat)

Čtvrt Praga ve Varšavě je dnes rájem gurmánů. Název ale nemá po české metropoli, ten pochází od slova „prażyć” (vypalovat) Zdroj: Ministerstvo zahraničí Polské republiky

Muzeum dějin polských Židů ve Varšavě, patří mezi nejlepší a nejzajímavější svého druhu na světě.
Část expozice v Muzeu Varšavského povstání
Hornické město Katovice se také rychle mění
Evropské centrum Solidarity v Gdaňsku
Poznaní procházela polská historie v bouřlivých vlnách
7
Fotogalerie

100 let nezávislosti Polska: Objevte turisticky zajímavá místa, kterými procházela historie

Historie Polska je velmi komplikovaná a provázejí ji nejrůznější události, které ve svém důsledku ovlivnily i české země, Evropu a svět. Podívejme se proto do velkých polských měst na některá turisticky velmi zajímavá místa, ve kterých se odehrávaly dějiny této země, která si v listopadu připomíná 100. výročí obnovené nezávislosti.

Varšava – poutavá muzea

V roce 1920 se u Varšavy rozhodovalo o dějinách celé Evropy. Postup Rudé armády byl zastaven v bitvě, jež je zmiňována jako „zázrak na Visle“. Bolševické jednotky byly donuceny k ústupu a Polsko i celá Evropa si oddechly. O 20 let později, za druhé světové války, už město dopadlo podstatně hůře. Jedním z mála míst, která zde válku přežila, je čtvrť Praga. Ta je dnes místem, kde se usídlily technologické společnosti i milovníci dobrého jídla a pití. A nikde místní historii nepochopíte lépe, než ve dvou skvělých muzeích. Těmi jsou Muzeum Varšavského povstání, které je podle vyhledavače TripAdvisor nejzajímavějším místem metropole, a Muzeum dějin polských Židů, kterému se říká Polin (hebrejský název Polska).

Gdyně – vitalita a kreativita

Polsko si sice vybojovalo před sto lety přístup k moři, ale nemělo jediný přístav. A tak se z rybářské vesničky stála během několika let perla architektury modernismu. V roce 1926 žilo v Gdyni pouhých 12 000 obyvatel, v roce 1939 už 127 000. Pro Poláky je právě toto město symbolem vitality a kreativity obnoveného státu. Pozoruhodné je, že z rušného centra je to na krásnou pláž jen pár minut pěšky.

Gdaňsk – symbol Solidarity

Město, kde se psaly světové dějiny. Po 1. světové válce fungovalo jako Svobodné město Gdaňsk pod ochranou Společnosti národů, s tím však nebyl spokojen snad nikdo. V roce 1939 tak na nedalekém poloostrově Westerplatte začala 2. světová válka, která má dnes ve městě i svoje ultramoderní muzeum. V roce 1980 zase byla v místní loděnici založena Solidarita – nezávislé odbory, které se proměnily v celospolečenské odbojné hnutí proti komunismu. Dnes je u vchodu do bývalých loděnic Evropské centrum Solidarity, kde se dotknete její historie, jež ovlivnila i české země.

Katovice – horníci jako hnací motor

Město, které se 11. listopadu 1918 nestalo součástí Polska, ale muselo o svou budoucnost bojovat. V průběhu let 1919-1921 proběhla tři slezská povstání proti německé okupaci. Jejich hnacím motorem byli polští horníci. Například hornická čtvrt Nikiszowiec se svojí zajímavou architekturou i moderními podniky se stala v dnešních dnech jedním z nejnavštěvovanějších míst Katovic.

Poznaň – historie na každém kroku

Polská historie je plná prohraných povstání, na která jsou ale Poláci patřičně pyšní. S tím Velkopolským nevědí co dělat, protože bylo jediné úspěšné. Rozhodlo o připojení Poznaně a okolí k obnovenému Polsku. Zahájil to ve městě příjezd města klavíristy Ignacyho Paderewského, symbolu boje o nezávislost a prvního premiéra, který k obyvatelům promlouval z oken místního hotelu Bazar, jež funguje do dnešních dnů.

Krakov – dějiny a hipstěři

Před sto lety zde začala cesta Polska k nezávislosti, dnes v krakovské čtvrti Podgórze vládnou hipsteři. Právě tady, už 31. října 1918 začalo osvobozování prvního polského města, Krakova, od rakouské armády. Nyní jde o nejmódnější čtvrť, kde si kromě skvělého výhledu vychutnáte i dobrou kávu a budete se cítit skoro jako na pražské Letné…

100 let nezávislosti Polska: Poláci jsou jiní, než si většina Čechů myslí >>>

100 let nezávislosti Polska: Náš soused se proměnil víc, než kterákoli jiná země Evropy >>>