Do Dubaje jezdí každým rokem víc Čechů.

Do Dubaje jezdí každým rokem víc Čechů. Zdroj: Flickr

Do Dubaje jezdí každým rokem víc Čechů.
Do Dubaje jezdí každým rokem víc Čechů.
Do Dubaje jezdí každým rokem víc Čechů.
Do Dubaje jezdí každým rokem víc Čechů.
5
Fotogalerie

Dubaj se stala pro české turisty hitem, loni ji navštívilo 70 tisíc Čechů. Jaké atrakce tam přibudou letos?

Přestože muslimský svět je v posledních letech často spojován s problémy a neklidem, existuje i jedna výjimka. Je to Dubaj ve Spojených arabských emirátech, loni s 15,8 miliony turistů čtvrté nejnavštěvovanější místo světa. Prudce zde také roste počet Čechů, kterých bylo v minulém roce v Dubaji 70 tisíc, což je až o čtvrtinu více než v roce 2016. Co je sem především láká?

Výhodou Dubaje (alespoň pro turisty) je málo srážek a průměrné denní teploty prakticky celý rok šplhají nad 25 stupňů Celsia. Kdo má rád teplo, má ho zaručené. To by ale na přilákání dalších milionů turistů nestačilo. Ovšem město, které mělo před sto lety jen kolem 15 tisíc obyvatel, se rozvíjí tak bouřlivě, až to vyráží dech.

Turisty sem proto lákají nekonečné možnosti nakupování (obchodní centrum Dubai Mall patří mezi největší na světě a jenom zde najdete 1200 obchodů), obrovský výběr restaurací a v posledních letech také stále více zábavných parků, sportovišť a všeho možného, co souvisí s využitím volného času. Navíc je zde nejvyšší budova světa Burdž Chalífa (měří 828 metrů), kterou navštíví až 70 procent všech lidí, kteří do Dubaje přijedou.

„Počítáme, že v roce 2020 přijede do Dubaje až 20 milionů turistů, protože možnosti nejrůznějších aktivit se pořád rozšiřují. Navíc zde bude za dva roky světová výstava Expo, která podle organizátorů přitáhne obrovskou pozornost,“ říká Paddington Tucker, ředitel společnosti Travel Advance, která v České republice i v dalších zemích střední Evropy zastupuje kromě jiného organizaci Dubai Tourism.

Letošní novinky

Jednou z nejočekávanějších novinek příštích měsíců je v Dubaji otevření takzvaného „Ain Dubai“, tedy obřího kola, které bude se svojí výškou 210 metrů vůbec nejvyšším na světě. Vyrostlo na ostrově Bluewaters a říká se, že se rychle stane jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí města.

V příštích měsících má být otevřen také „Dubai Safari Park“, kde má být 2500 zvířat z mnoha koutů planety. Má se jednat o jednu z deseti největších zoo na světě.

V lednu pak byl zprovozněn další „dubajský zázrak“ – Dubai Frame, rozhledna ve tvaru rámu. Skládá se ze dvou obřích, 150 metrů vysokých věží, které jsou na vrcholu spojeny 105 metrů dlouhou základnou. Stavba se nachází v parku Zabeel a je zde také galerie. Za několik týdnů se stala velmi oblíbeným cílem turistů.

Stále více lidí navštěvuje v Dubaji také tematické parky, některé z nich jsou projektovány především pro děti nejrůznějšího věku. Jsou to Legoland Park a jeho „vodní“ obdoba, pak Motiongate Dubai, který se věnuje animovaným filmům, a pak IMG Worlds of Adventure, který slouží především zábavě. Protože jsme v Dubaji, tak není náhodou, že je to největší park (na rozloze 28 fotbalových hřišť) na světě pod střechou. Lépe řečeno střechami.

Další pláže

Zejména západní turisté, Rusové a Číňané vyžadují, aby k obvyklému sluníčku sloužily v Dubaji i pláže. V minulosti v tomto směru toto místo poněkud pokulhávalo, ale to se už změnilo. Doposud byla hlavní ikonou pláž lemující Jumeirah Beach Residence, protože její promenáda patří k nejživějším od brzkého rána do pozdní noci. Je také takzvanou selfie pláží, protože má za sebou nekonečnou řadu mrakodrapů a ty si vyfotí skoro každý.

Druhou známou pláží je Kite Beach, kde je naopak málo barů a restaurací, ale má vedle sebe jednu z nejznámějších dubajských dominant – superluxusní hotel Burdž al-Arab ve tvaru plachetnice.

Nováčkem je teď pláž La Mer. Je dlouhá dva a půl kilometrů a nachází se mezi umělými ostrovy Pearl Jumeira a Jumeira Bay. Je zde 130 obchodů, kaváren a restaurací a v budoucnu přibude akvapark a kino.

Jak se tam dostat

Do Dubaje samozřejmě musíte letadlem, jiné možnosti prakticky nepřicházejí v úvahu. Přímo z Prahy létá do Dubaje společnost Emirates, dalé Flydubai a pod značkou SmartWings také firma Travel Service.

Na cesty do Spojených arabských emirátů dnes občané České republiky pro turistické účely nepotřebují víza.