Kutná Hora

Kutná Hora Zdroj: Libor Svacek

Noční Kolín a kostnice
Kutná Hora
Kouřimský skanzen
Panorama Čáslavy
4
Fotogalerie

Tip na výlet: Přijeďte se svátečně naladit do královských měst na Kutnohorsku a Kolínsku

Přišel čas adventu, čas čekání na Vánoce, čas rozjímání, pro někoho ale také čas hektický a plný stresu. Proto vám chceme doporučit pár tipů na to, jak se zklidnit a správně naladit na přicházející sváteční čas. Kutnohorsko a Kolínsko je turistickou destinací, která se o své návštěvníky stará během celého roku a vždy má pro ně připravenou celou řadu nápadů na to, jak se zabavit, poznat něco nového a naladit se na správnou vlnu. 

Zejména teď si opravdu vychutnáte největší bohatství naší oblasti, a tím je energie vyzařující z památek a vzpomínky na naší slavnou minulost. Na malém, vlakem či autem, pohodlně dostupném území není těžké během dvou dnů dokonale poznat čtyři královská města a večer se ztratit v jejich pohádkově osvětlených uličkách.  

Kde začít? Navrhujeme odstartovat poznávání slavné minulosti Kutnohorska a Kolínska romantickou procházkou Kouřimí. Toto malé královské město, které založil král Václav I. ve 13. století, vás dozajista nadchne. Díky své jedinečné atmosféře se Kouřim stává častým cílem filmových štábů. My vám doporučujeme prohlídku Muzea lidových staveb, které zaujme děti i dospělé. Staré zvyky a obyčeje se ve skanzenu přestaví od 28. listopadu výstavou Advent a Vánoce.

A co dál? Pokračujme do Kolína, na místo křižovatky obchodních cest, kde najdeme mnoho stop po naší bohaté a slavné minulosti. Zejména vás upozorňujeme na chrámové návrší v centru města, kde najdete perlu gotické architektury chrám svatého Bartoloměje. Areál Bartolomějského návrší prošel rekonstrukcí a nyní nabízí k návštěvě i kostnici, zvonici, muzeum, zahrady a školu a za soumraku vás dozajista uchvátí nové nasvícení. 

No a potom co? Jako další zastávku na cestě po Kutnohorsku a Kolínsku zvolme Kutnou Horu. V chladných dnech je dobré se zahřát a to se vám povede třeba hrnečkem opravdu výborné horké čokolády z Muzea čokolády v Kutné Hoře. Ty, kdo dávají přednost vínu a jeho teplé podobě se skořicí a hřebíčkem, nasměrujeme k celoročně otevřenému ochutnávkovému stánku vedle chrámu svaté Barbory. Tady nabízí svá vína i mošty Vinné sklepy Kutná Hora, které znovuobnovily slávu pěstování vinné révy na Kutnohorsku.

A ještě máme něco! Další pozvání přijměte do Čáslavi, čtvrtého královského města naší oblasti. Podotýkáme, že i tady se můžete dokonale naladit na příchod svátečních dnů. Můžete se třeba jen tak bezcílně toulat uličkami anebo vystoupat na vyhlídkovou věž kostela sv. Petra a Pavla, ze které dohlédnete daleko, předaleko! Město v letošním roce uspořádalo první ročník festivalu Formanova Čáslav s mnoha doprovodnými akcemi v průběhu celého roku. Každoročně se začátkem prosince proměňuje čáslavská radnice v monumentální adventní kalendář. Jejich čtyřiadvacet oken se s přibývajícími dny adventu vždy v 17 h postupně rozsvěcí světelnými instalacemi z dílny Kateřiny Strach Tiché a Michala Stracha. Rozsvícení každého okna doprovodí vánočně laděné vystoupení místních škol a spolků.