Blondýna v Arábii: Abu Zabí

Blondýna v Arábii: Abu Zabí Zdroj: Reflex.cz

23 příznaků, podle kterých poznáte, že už žijete v arabském světě moc dlouho

Už devátým rokem žiji ve městě emirátu Abú Dhabí a celkem dvaadvacet let mimo Česko. Takže opravdu nevím, kde domov můj. Na otázku „Odkud jsi?“ odpovídám: „Jako kde jsem se narodila? Kde momentálně žiji, nebo kde jsem žila nejdéle?“ Po letech strávených v Emirátech jsem konečně sestavila seznam faktů, podle kterých poznáte, že už žijete v AD moc dlouho. Zde jsou:

1. Šest tisíc krát musíte vysvětlovat, že nežijete v DUBAJI, ale v ABÚ DHABÍ (no copak Pražáci nebo Brňáci by si nechali takovou nepřesnost líbit?)

2. Luxus, majetek, drahá auta, paláce a pozlátka vás neohromují ani neuzemňují. Pf. Naopak čumíte jako husa do flašky, vidíte-li na dálnici Škodovku. Takový krám

3. Ve 32 stupních Celsia úlevně vydechnete: To se nám tu ochladilo. Kde mám tu péřovku?

4. Spadne-li kapka deště, všichni okamžitě ohlásí tuto breaking news na sociálních médiích, zavřou se školy (kapka vody by zřejmě mohla dítě i zabít) a řidiči odstaví auta na stranu silnice, aby přežili.

5. V Emirátech žije více než 200 národností a každá z nich si uzpůsobila angličtinu po svém. Pokud zde nežijete a myslíte si, že mluvíte a rozumíte angličtině, budete velmi rychle vyvedeni z omylu.

6. Každodenní mluvu prokládáte arabskými slovy jako „inshalla“, „mashalla“, „habibi/habibti“ a „bismilah“.

7. Přestáváte používat členy „the“ a „a“ a každé sloveso nahradíte univerzálním slovesem „make“ (udělat). „Make light.“ Udělěj světlo (rozsviť). „Make credit card.“ Udělej kreditku (vystav kreditku). Ve spojení s univerzálním „have“ se nenamáhejte s přísudkem. Stačí I have.

8. V mešitě Sheikha Zayeda se stáváte mravnostní policií a na adresu jakékoliv Rusky nebo Ukrajinky, které leze vlas z sheily (šátek na hlavu), procedíte mezi zuby: „Štětka.“

9. Studenou vodu z kohoutku zažijete jen v prosinci a v lednu.

10. Každý víkend jste na tropické dovolené v hotelech a plážích za humny.

11. Neperete, nežehlíte, neuklízíte, nemyjete auto. Proč? Za pár šupů to za vás někdo udělá.

12. Nepamatujete si, kdy jsou Dušičky, Den české svátnosti, Velikonoce... Nyní slavíte Národní den SAE, Den SAE vlajky, Den narození proroka Mohameda, Eid, Ramadán alpod.

13. Vlastníte čtyři druhy oblečení: bikiny, abáje, pracovní a párty.

14. Všichni chodí do posilovny. VŠICHNI.

15. Už si nepamatujete, co je škrabka na zledovatělá okna na autě, automatické vyhřívání auta, lopata na sníh, sušička na prádlo, pláštěnka a holínky.

16. Nekonečná výstavba. Arabi, zdá se, nesnáší písek, a tak musí zastavět každý centimetr čtvereční písku. Jeřáby jsou obvyklou proprietou každého sousedství.

17. Nakupujete zásadně na Amazonu, ASOSu a SHEINu. Do nákupních středisek se chodí na kafe, ale pozor, musíte se řádně ohodit, jinak budete i oproti prodavačkám vypadat jako šlompny.

18. Kdo nemá nalakované nehty, jako by nebyl.

19. Už dávno jste zapomněli funkci blinkru. Na dálnici jste prosvěcováni a prosvěcujete. Klakson je přátelské upozornění: Slez z mobilu, je zelená.

20. Abú Dhabí je dle plátku Time Out nejbezpečnější místo na světě. Proto si všude zapomínejte peněženky, klíče a mobily. V Česku dostanete za vyučenou.

21. Nevadí vám, že na každých pěti metrech je umístěná kamera nebo nějaké face recognition zařízení. Však jsme zvyklí ze socíku.

22. Slunce vychází v 6 ráno a zapadá v 7 večer plus mínus autobus. Žádný zimní čas.

23. V práci jste si již zvykli na pekelné tempo, kdy není čas ani jíst, ani jít na záchod, ani prohodit slovo s kolegy. Tak to je.

Žijete-li na Středním východě a poznali jste se v mém seznamu, je na čase… fakt nevím co. Asi si udělat vlastní seznam, jak poznáte, že už žijete moc dlouho v České republice.