Čeští židovští vězni z tábora Sawin nedaleko vyhlazovacího tábora Sobibór v Polsku, nasazení na nucené práce při kopání melioračních kanálů. Zajímacé je, že lide na fotografiích se vždy usmívají. Z toho transportu přežili z tisíce deportovaných tři lidé. Lucie Pollaková vpředu uprostřed je jednou z nich a ve filmu vypovídá.

Čeští židovští vězni z tábora Sawin nedaleko vyhlazovacího tábora Sobibór v Polsku, nasazení na nucené práce při kopání melioračních kanálů. Zajímacé je, že lide na fotografiích se vždy usmívají. Z toho transportu přežili z tisíce deportovaných tři lidé. Lucie Pollaková vpředu uprostřed je jednou z nich a ve filmu vypovídá. Zdroj: Archív Lukáše Přibyla

V mých filmech lidi nepláčou

Salaspils, Jägala, Ereda, Zamość, Sawin, Malý Trostinec … Tam všude byly za druhé světové války nacistické lágry. Že jste o nich nikdy neslyšeli? On je totiž takřka nikdo nepřežil. Hrstku zbylých pamětníků deset let hledal po celém světě Lukáš Přibyl (36). Našel je a natočil s nimi čtveřici strhujících filmů Zapomenuté transporty. Poslední díl právě získal Cenu české filmové kritiky a nominaci na Českého lva. Jeden kluk zvládl práci pro početný mezinárodní tým historiků, badatelů a filmařů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!