Nejúspěšnější tuzemský fotbalový klub byl založen před 130 lety

Nejúspěšnější tuzemský fotbalový klub byl založen před 130 lety Zdroj: Archív AC Sparta Praha

Letenští vyhráli svůj devátý titul těsně před začátkem druhé světové války v roce 1939. Na místě současného stadiónu Sparta sídlí už od roku 1917.
Vlasta Burian (vpravo) odchytal za Spartu mezi lety 1914 až 1920 přes sto utkání
Trenér Václav Ježek (dole v teplákové soupravě) a Andrej Kvašňák (napravo vedle něj) patří mezi největší legendy historie Sparty
Devítileté mistrovské čekání utnula Sparta v roce 2023 ziskem 37. titulu
Lukáš Pečeně v knize Národ Sparta zachytil fenomén sparťanského fanouškovství
5
Fotogalerie

Legenda jménem Sparta: Za slavný pražský klub hrál v minulosti například král komiků Vlasta Burian

Sedmatřicetkrát se hráči v rudých dresech radovali z titulu mistrů celostátní soutěže. Žádný jiný tým u nás se nemůže pyšnit větším počtem prvenství než právě pražská SPARTA. V případě „Letenských“ se ovšem nejedná jen o rekordní počet vítězství, klub vždy měl i výrazný společenský přesah. Jak se rodil a čím je unikátní příběh týmu z hlavního města?

Sparta je pro mě výjimečná tím, jak moc zasahuje lidem do běžného života. U spousty menších, regionálních klubů fanoušci žijí s týmem, třeba se i vydávají na výjezdy. Ale nemyslím si, že je tam větší množství lidí nad rámec fanouškovského kotle, kteří by mysleli na klub i při usínání nebo vstávání,“ říká Lukáš Pečeně, autor knihy Národ Sparta, kterou klub vydal u příležitosti 130. výročí od svého založení. A Pečeně pokračuje: „Kdežto že je někdo sparťan, vnímám jako životní styl, klub se stává pevnou součástí identity člověka stejně jako třeba místo bydliště nebo konkrétní zaměstnání. V tom je Sparta speciální.“

Pražská Sparta za 130 let působení vyhrála 37 titulů (druhá Slavia zvítězila jedenadvacetkrát, pražská Dukla ovládla ligu v jedenácti sezónách). Tým z Letné se těší také nejpočetnější fanouškovské přízni – řečí čísel na sociálních sítích: Spartu sleduje na Instagramu 224 tisíc lidí, oproti 213 tisícům sledujících na slávistickém oficiálním účtu, na Facebooku je rozdíl ještě výraznější (273 tisíc u Sparty oproti 151 tisícům sledujících u Slavie). Co tedy Spartu odlišuje od ostatních týmů u nás?

U Sparty ještě připomeňme, že jejím současným majitelem je Daniel Křetínský, který je také spolumajitelem mediálního domu Czech News Center, do jehož portfolia patří i časopis Reflex.  

Od cyklistů k Vlastovi Burianovi

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!