Bývalý brankář Roman Čechmánek zemřel v 52 letech

Bývalý brankář Roman Čechmánek zemřel v 52 letech Zdroj: Michal Beránek / Sport

Roman Čechmánek byl znovu zproštěn obžaloby z podvodu
Roman Čechmánek
2
Fotogalerie

Roman Čechmánek, bývalý hokejový brankář a olympijský vítěz, zemřel ve věku 52 let

V 52 letech zemřel bývalý hokejový brankář Roman Čechmánek, olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa. ČTK to řekl Miroslav Stavjaňa, šéf klubu v Uherském Hradišti, kde Čechmánek vedl žáky.

"Potvrdil mi to jeho syn Roman, který ho našel. Včera s klukama nejel na zápas, protože mu bylo špatně, dneska měl jet s dětmi taky, ale už nereagoval ani na zprávy," řekl ČTK Stavjaňa a dodal, ze Čechmánek nebyl nemocný.

Zlínský rodák měl v posledních letech vážné finanční problémy. V červnu mu Olomoucký vrchní soud potvrdil tříletý trest vězení s podmíněným odkladem na pět let za podvod. Podle soudu se ho dopustil během podnikání.

Čechmánek na turnaji století v Naganu dělal náhradníka Dominiku Haškovi. Z mistrovství světa měl tituly z let 1996, 1999 a 2000 a také dvě bronzové medaile. Na klubové scéně zářil v dresu Vsetína a získal s ním pět extraligových titulů.

V NHL působil čtyři sezony, chytal za Philadelphii Flyers a Los Angeles Kings. V roce 2003 během angažmá ve Philadelphii získal William M. Jennings Trophy pro gólmany z týmu s nejnižším počtem inkasovaných branek v základní části.

Hráčskou kariéru ukončil Čechmánek v roce 2009. Letos v únoru oblékl výstroj, podle svých slov naposledy, v exhibici českého týmu proti Slovensku u příležitosti oslav 25. výročí triumfu z Nagana.