Ondřej Perušič a David Schweiner se radují z titulu mistrů světa v plážovém volejbale

Ondřej Perušič a David Schweiner se radují z titulu mistrů světa v plážovém volejbale Zdroj: ČTK / AP / Fernando Llano

Ondřej Perušič a David Schweiner se radují z titulu mistrů světa v plážovém volejbale
Ondřej Perušič a jeho rybička ve finále MS
Ondřej Perušič a David Schweiner ve finále MS v plážovém volejbale
Ondřej Perušič a David Schweiner se radují ve finále MS
Ondřej Perušič a David Schweiner se postarali o historický úspěch českého beachvolejbalu
11
Fotogalerie

Historické zlato pro český beachvolejbal. Dobydou Perušič se Schweinerem i pařížskou olympiádu?

V neděli večer v mexickém městě Tlaxcala se v tamější býčí aréně přepisovala historie českého beachvolejbalu. Přední český pár Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem v tie-breaku třetí rozhodující sady přetlačil švédskou dvojici Davida Ahmana s Jonatanem Hellvigem a po setech 21:15, 17:21 a 15:13 slaví titul mistrů světa. Díky triumfu se navíc kvalifikovali na letní olympijské hry, které se budou příští rok konat v Paříži. Jak se rodil životní úspěch českého páru?

Kdyby před čtvrt rokem někdo českému páru Ondřeji Perušičovi a Davidu Schweinerovi řekl, že v polovině října budou mistry světa, asi by si oba klepali na čelo. Perušič – vnuk Borise Perušiče, volejbalového stříbrného medailisty z tokijské olympiády v roce 1964 a mistra světa o dva roky později – v létě ještě doléčoval zranění. Když se zbavil zdravotních problémů, tak se Schweinerem, se kterým tvoří beachvolejbalový pár už osm let, trénovali na mistrovství světa ve speciálních podmínkách. Zhruba měsíc před šampionátem přespávali v hypoxických stanech (s cíleně menším množstvím kyslíku), zároveň trénovali (podobně jako například piloti stíhaček) ve speciální komoře simulující vysokou nadmořskou výšku – mexické město Tlaxcala, kde se šampionát konal, je totiž položené ve 2 500 metrech na mořem.

Na míru ušitá příprava na šampionát v základní skupině nejprve ovoce příliš nenesla – čeští reprezentanti odění do dresů speciálně navržených pro mistrovství světa prohráli dva ze tří zápasů. S Kubánci prohráli 1:2, proti Brazilcům dokonce 0:2, radovali se pouze proti mexické dvojici poměrem 2:0 – ne zcela suverénní vystoupení v základní skupině ale nakonec českým olympionikům na postup do vyřazovací části stačilo.

Ve čtvrtečních ranních hodinách si nejprve „Perun s Davem“ (jak zní přezdívky hráčů) poradili se španělskou dvojicí Pablo Herrera a Adrian Gavira Collado ve dvou setech, o den a hodinu později v osmifinále narazili na italské duo Daniele Lupo a Enrico Rossi, přes kterou přešli rovněž poměrem 2:0.

Ve čtvrtfinále už čekal o poznání větší oříšek a možná vůbec nejtěžší možný kalibr – světový pár číslo jedna, Norové Anders Mol a Christian Sorum. Zápas s posledními olympijskými vítězi šel do tie-breaku třetí sady, v němž byl úspěšnější český pár. Perušič se Schweinerem, kteří jsou momentálně ve světovém žebříčku „až“ na 19. místě (na kontě mají malý počet turnajů), si poradili i se svými semifinálovými soky ze Spojených států Theo Brunnerem a Trevorem Crabbem.

Ve finále na české beachvolejbalisty čekal švédský mladý pár David Ahman a Jonatan Hellvig, který jim uštědřil porážku v loňském finále mistrovství Evropy v Mnichově a s nimiž Češi často trénují. Mladí plaví seveřané se vyznačují taktickou specialitou tkvící v tom, že útoky rádi pravidelně zakončují hned druhým úderem (oproti všeobecné zvyklosti, že se útočí na třetí úder) – to věděl i italský trenér českého páru Andrea Tomatis, který dokázal na finále připravit účinnou taktiku.

Finále se nakonec rozhodla přenášet i Česká televize s tím, že utnula patnáct minut před koncem dechberoucí a nesmírně vyrovnané semifinále ragbyového mistrovství světa mezi domácí Francií a výběrem Jihoafrické republiky. Nasadila přenos českých beachvolejbalistů, což bylo ještě okořeněné několikaminutovým výpadkem signálu.

Diváci pak mohli sledovat už třetí zápas české dvojice, který šel do tie-breaku závěrečného setu. Perušič se Schweinerem v rozhodující sadě vedli už 12:6, mladí Švédové ale dokázali vyrovnat na rozdíl jediného bodu nejprve na 13:12 a poté na 14:13 – za tohoto stavu nicméně dvoumetrový Schweiner dělovou smečí rozhodl o historickém úspěchu pro český plážový volejbal. Český beachvolejbalový pár po setech 21:15, 17:21 a 15:13 překonal dosavadní nejlepší tuzemský výsledek v podobě bronzu z ženského mistrovství světa, který vyválčila před 22 lety v rakouském Klagenfurtu dvojice Eva Celbová se Soňou Dosoudilovou.

Bezprostředně po úspěchu čeští beachvolejbalisté emotivně slavili přímo v mexické býčí areně s realizačním týmem a rodinami, Schweiner několik minut po finále hovořil o tom, že se jednalo o „nejdelší tři týdny jejich kariéry“.

Životní úspěch pro oba sportovce má ještě další senzační rozměr – čerství mistři světa triumfem získali přímý postup na letní olympijské hry do Paříže konané příští léto, pakliže absolvují předepsaný počet 12 turnajů elitní série.

Na poslední letní olympiádě v Tokiu byl Ondřej Perušič prvním pozitivně testovaným českým sportovcem na covid-19 – úvodní zápas se českému páru z toho důvodu kontumoval a nakonec se beachvolejbalisté umístili na 19. místě. Příští rok v Paříži se zřejmě bude jednat o poslední velký turnaj českého elitního páru, který je momentálně na vrcholu – dokážou ve francouzské metropoli překonat dědečka Ondřeje Perušiče a jeho zmiňované stříbro z tokijské olympiády v roce 1964? V tuto chvíli za tím mají Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem minimálně skvěle nakročeno!