Jak by dopadly volby?

Jak by dopadly volby? Zdroj: Archív

Jak by dopadly volby? Politologové přepočítávali hlasy na mandáty podle nového zákona

Prezident Zeman minulý týden podepsal nový volební zákon. Díky tomu už můžeme odhadnout, jak by mohla vypadat budoucí Poslanecká sněmovna. Kombinací nových volebních pravidel a aktuálního průzkumu je totiž možné vypočítat hypotetické rozložení sil v nové sněmovně.

Konkrétní výpočty jsme provedli na základě v pátek zveřejněného průzkumu společnosti Ipsos. Ten podobně jako další agentury nyní věští vítězství koalice pirátů a STAN (27,9 %), kterou by měl následovat téměř vyrovnaný tandem koalice Spolu – ODS, KDU-ČSL, TOP 09 (21,7 %) a premiérova hnutí ANO (22,2 %). Zároveň Ipsos předpovídá sněmovní budoucnost pro Okamurovu SPD (10 %) a komunisty (5,4 %). Těsně za branami sněmovny by podle tohoto průzkumu zůstala s 4,5 % sociální demokracie.

 

Konec populistů

Kdyby takto skutečně dopadly volby, obsadila by koalice pod vedením Ivana Bartoše téměř přesně třetinu sněmovny, když by konkrétně získala 66 mandátů. Díky zisku středopravicového spojenectví Spolu s 51 poslanci by dnešní opozice mohla s rezervou sestavit vládu, a se 117 mandáty by se dokonce blížila ústavní většině. Z legendární „stopatnáctky“ stran postavených na kritice polistopadového uspořádání v současné sněmovně by po volbách mělo babišovcům (55), okamurovcům (21) a komunistům (sedm) zbýt jen 83 křesel.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!