Subaru Forester

Subaru Forester Zdroj: Subaru

5. generace Subaru Forester: extrémně bezpečné hybridní SUV?

5. generace Subaru Forester není žádné ořezávátko. Od organizace Euro NCAP získala prestižní ocenění Best in Class za rok 2019. Tento titul obdrží výhradně vozy, které ve své třídě v daném roce dosáhnou absolutně nejlepšího výsledku v nárazových testech i dalších disciplínách.

Bezpečnost až na prvním místě

Testování Euro NCAP se Subaru Forester zúčastnilo ve verzi 2.0i-L EyeSight s pětidvéřovou karoserií a pohotovostní hmotností 1678 kg. Subaru v testech obstálo fantasticky: získalo 5 hvězdiček! Dosáhl tedy nejlepších výsledků ze všech modelů Subaru v historii. Za ochranu dospělých si připsal téměř bezchybných 97 %. Hodnocením 91 % za ochranu dětských pasažérů dokonce přepsal dosavadní žebříčky nejvyšší známkou v historii třídy menších SUV a MPV (kategorie Small Off-Road/MPV).

Nová generace Foresteru podobně uspěla v Japonsku. Od organizace JNCAP obdržela ocenění First Prize, když v testech bezpečnosti dosáhla vůbec nejvyššího skóre v historii tamních měření. Kromě samotných nárazových zkoušek bodují modely Subaru také propracovanými asistenčními systémy v čele s unikátním řešením EyeSight.

Subaru ForesterSubaru Forester | Subaru

Co má Subaru Forester pod kapotou?

SUV kombinuje atmosférický benzinový 2litr typu boxer o výkonu 110 kW s bezstupňovou převodovkou Lineartronic, do které je integrovaný elektromotor. Ten pomáhá výkonem 12,3 kW a silou 66 N.m a to hlavně při rozjezdech. Elektromotor umí rozpohybovat auto sám, případně pomůže dvoulitru. Subaru Forester každopádně zvládne jezdit i pouze na spalovací motor. Samozřejmostí je pohon na všechna kola a to už v základu.

Základní výbava nového Subaru Forester je lákavá SUV se pochlubí s aktivními natáčecími LED světlomety, diodovými mlhovkami, 17palcovými koly z lehkých slitin, centrálním zamykáním s dálkovým ovládáním či dvouzónovou automatickou klimatizací, kterou můžete ovládat hlasem. O pohodlí se postarají vyhřívaná přední sedadla, rádio, parkovací kamera. O klid v duši se postará 7 airbagů, sada na opravu pneumatik nebo adaptivní tempomat. Řidičovým rukám dělá radost kožený multifunkční volant. To není vůbec špatné, co říkáte?

Subaru ForesterSubaru Forester | Subaru

Subaru Forester: technické specifikace 5. generace

Motor – 2.0 i-L e-Boxer

Zdvihový objem [cm3] – 1995

Válce/ventily – 4/4

Největší výkon [kW/min] – 110/5600-6000

Točivý moment [N.m/min] – 194/4000

Převodovka – CVT

Max. rychlost [km/h] – 188

Zrychlení 0-100 km/h [s] – 11,8

Komb. Spotřeba NEDC [l/100 km] – 6,7

Komb. Spotřeba WLTP [l/100 km] – 8,1

Cena ES Active [Kč] – 900.000

Cena ES Comfort [Kč] – 1.010.000

Cena ES Comfort Navi [Kč] – 1.030.000

Cena ES Executive [Kč] – 1.130.000

Subaru ForesterSubaru Forester | Subaru