Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Profimedia.cz

Putin chce vytvořit ruskou alternativu Wikipedie. Bude podle něj spolehlivější

Vladimir Putin si myslí, že by Rusko mělo mít vlastní, „věrohodnější“ formu Wikipedie. Svůj záměr oznámil v úterý na zasedání vládní Rady ruského jazyka, informovala o tom agentura Ria Novosti, podle níž má vláda na projekt již vyčleněny peníze. Putin upozornil také na údajnou rusofobii a snahu „vytlačit ruštinu na globální periferii“.

„Co se týče Wikipedie, bude lepší ji nahradit novou Velkou ruskou encyklopedií v elektronické formě,“ prohlásil Putin během zasedání Rady ruského jazyka v Kremlu. Tento vládní orgán má 48 členů a má na starosti státní politiku ochrany a propagace ruského jazyka v zahraničí. Ambiciózní projekt by se měl uskutečnit během následujících tří let a ruská vláda na něj podle agentury Ria Novosti vyčlenila 1,7 miliardy rublů (616 milionů korun).

Prezident Putin se odvolával mimo jiné na kritiku jednoho univerzitního profesora, který si stěžoval, že ruské soudy často citují ve svých rozsudcích právě Wikipedii. Připomněl také tištěnou Velkou ruskou encyklopedii, která vycházela v letech 2007 až 2014 a nyní už vychází pouze elektronicky. O plánované ruské konkurenci Wikipedie prezident tvrdí, že „bude alespoň poskytovat spolehlivé informace prezentované moderním způsobem“.

Během zasedání Putin hovořil také o údajném „válečném tažení“ proti ruskému jazyku jako takovému. „Čelíme – a to bych chtěl zdůraznit – uměle vytvořeným, hrubým a někdy naprosto nekultivovaným pokusům vytlačit ruštinu na globální periferii,“ myslí si prezident. „Nedělají to jen přesvědčení rusofobové, ale i nejrůznější okrajové skupiny a agresivní národy, které vedou válku proti ruskému jazyku. Naneštěstí se to stává v některých zemích oficiální státní politikou.“

Ruský prezident hovořil také o nutnosti sjednocení jazykových norem, které by se měly stát závaznými pro všechny státní instituce. Kriticky se vyjádřil k udělování bakalářských titulů budoucím učitelům. „Co by to znamenalo? Budou bakaláři učit pouze nižší stupně, zatímco magistři ty vyšší?“

Wikipedie už byla jednou zrušena

Ruskojazyčná Wikipedie, která obsahuje půl druhého milionu hesel, byla už jednou krátce znepřístupněna. Stalo se to v roce 2015 po tom, co její správci odmítli editovat nebo odstranit heslo zabývající se užíváním konopí.

Agentura DPA také připomněla, že minulý týden začal v Rusku platit zákon o „svrchovaném internetu“, který umožňuje úřadům větší kontrolu nad děním v digitálním prostředí. Vláda tvrdí, že nová legislativa představuje ochranu proti kybernetickým útokům. Kritici naopak upozorňují na novou formu cenzury.