Video placeholde
Dvanáctiletý Jason Clearly z Michiganu je poslední obětí Fire Challenge
Dvanáctiletý Jason Clearly z Michiganu je poslední obětí Fire Challenge
Jason Clearly a jeho matka
3
Fotogalerie

Polijete se hořlavinou a zapálíte. Při nebezpečné Fire Challange se na internetu upalují děti

Nejedná se o úplnou novinku, tzv. fire challange, při které se polijete hořlavinou, zapálíte, uhasíte a to celé natočíte na internet, se objevila už v roce 2012. Od té doby se čas od času dostane do zájmu širší veřejnosti především poté, co tento pokus dopadne opravdu špatně. Nyní se to stalo dvanáctiletému chlapci z Michiganu, který se polil matčiným odlakovačem a zapálil. Skončilo to popáleninami druhého stupně na několika částech těla.

Dvanáctiletý Jason Clearly z Michiganu si už teď bude navždy pamatovat, že s ohněm se hrát opravdu nemá. Pomohou mu k tomu i jizvy, které mu zbyly jako bolestivá památka na zmíněnou fire challange. Celý incident se odehrál v sousedním domě, kde ho k činu přiměl jeho kamarád. Když ho jeho matka zaslechla křičet, okamžitě si pro něj doběhla, zabránit popáleninám už ale nedokázala. Její syn byl tou dobou spálený na bradě, hrudníku i břichu.

„Poprvé, když jsme to zkoušeli, nebyl oheň příliš velký a stihl jsem ho uhasit. Podruhé na mě ale začali kamarádi stříkat více odlakovače,“ řekl samotný Jason. Není přitom jedinou obětí této bláznivé internetové výzvy. V roce 2014 bylo v USA hospitalizováno hned několik dětí s popáleninami 2. a 3. stupně v důsledku fire challange.

Nejvážnější případ popálení se stal v roce 2018 v Detroitu, kdy dvanáctiletá Timiyah Landersová bojovala v nemocnici o život poté, co plameny zachvátily polovinu jejího těla. Lékařům se ji nakonec podařilo zachránit, i když následky si ponese do konce života. I když se to tedy může zdát samozřejmé, je potřeba zopakovat, že podobné kousky byste doma rozhodně zkoušet neměli.