Incest

Incest Zdroj: Marek Douša

Z incestu se rodí překvapivě hodně dětí. Trpí zdravotními neduhy, mají nižší průměrné IQ a kratší život

Pro většinu kultur patří pohlavní styk mezi pokrevně příbuznými k přísným tabu. Obecně platí, že děti z incestních vztahů bývají častěji postiženy na těle i na duchu. Dožívají se kratšího věku, trpí sníženou plodností či úplnou neplodností a řadou dalších problémů. Incest je sice postaven mimo zákon, ale to neznamená, že k němu nedochází. Australští genetici zjistili, že v Británii se rodí z incestních vztahů v průměru jedno z 3652 dětí.

Na otázku, jak často se rodí děti z incestních vztahů v současné evropské společnosti, není lehká odpověď. Řadu případů postihují policejní statistiky, ale ty zdaleka nezahrnují všechny případy. Na jedné straně dochází k nedocenění rozsahu tohoto problému, protože rodiny, kde se incest vyskytne, se snaží incident ututlat. Na druhé straně může být problém některými badateli zveličován třeba proto, že dotyčný vědec si na výzkumu této problematiky hodlá budovat kariéru. Pokud už byly prováděny genetické studie, které jsou s to postihnout v populaci četnost dětí narozených z incestních vztahů, nezahrnovaly obvykle příliš velké počty lidí.

Australský tým vedený Peterem Visscherem z University of Queensland v Brisbane se nyní pokusil o komplexnější pohled na problematiku incestu. Využil k tomu data z UK Biobank, z které vybrali údaje o dědičné informaci zhruba 450 tisíc lidí evropského původu. V dědičné informaci pak pátrali po zvýšeném výskytu úseků zděděných po společném předkovi. Například bratr a sestra sdílejí polovinu dědičné informace zděděné od rodičů a to se zákonitě projeví i v dědičné informaci potomka, které by případně společně zplodili. Výsledky této průkopnické studie přinesl přední vědecký časopis Nature Communications.

Podprůměrná tělesná výška i inteligence

Visscherův tým došel k závěru, že z incestního vztahu pochází v Británii v průměru jedno z 3652 narozených dětí. UK Biobank obsahuje i data o tělesných a duševních parametrech lidí, jejichž dědičná informace je v této databázi uložena. Vischer a spol. zjistili, že lidé narození z incestních vztahů dosahují podprůměrných hodnot v sedmi hodnocených parametrech. Patří k nim například tělesná výška a inteligence.

Sami autoři studie upozorňují, že výskyt dětí narozených z incestních vztahů bude v populaci zřejmě vyšší. Lidé, jejichž DNA a data o zdravotním stavu se dostávají do UK Biobank, nepředstavují reprezentativní vzorek britské populace. Jsou například v průměru vzdělanější a zdravější než bývá obvyklé. Visscher proto předpokládá, že se mezi nimi incest vyskytuje méně často. UK Biobank také nemůže postihnout případy incestních vztahů, při kterých jsou embrya, plody nebo novorozenci postiženi tak těžce, že zanikají během vývoje nebo umírají záhy po narození.

Více se dozvíte v článku na webu VTM.zive.cz >>>