Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: iStock

Lékařský zákrok dokáže posunout menopauzu až o 20 let. Podstoupilo jej už 9 žen

Nový lékařský zákrok má zvládnout posunout dobu začátku menopauzy až o 20 let. Nejedná se o nijak složitou proceduru – spočívá v odebrání části tkáně vaječníku, jejím hlubokém zmrazení a posléze opětovné aplikaci. Zatím zákrok provádí jen soukromá britská společnost ProFam. Výhodou má být nejen prodloužení doby plodnosti, ale také zamezení zdravotním rizikům s menopauzou spojeným. Odpůrci z řad odborníků podotýkají, že není jasné, zda je zákrok bezpečný. Laikům se zase nelíbí, že je to zásah „proti přírodě“.

S metodou oddálení menopauzy přišli specialisté na umělé oplodnění v čele se Simonem Fishelem, zakladatelem soukromé kliniky ProFam. Zákrok spočívá v laparoskopickém odebrání části tkáně z vaječníků a jejím zmrazení na 150 stupňů pod nulou. Tkáň se musí uložit na bezpečné místo, a až u ženy nastoupí menopauza, tkáň se implantuje zpět do těla. Tentokrát už ne do vaječníku, ale na dobře prokrvené místo, jako je podpaží. Zákrok je nákladný, v přepočtu stojí 200 až 300 tisíc korun.

Podle lékaře velice záleží na tom, v jakém věku je zákrok proveden. U 25leté ženy může plodnost prodloužit až o 20 let, čtyřicátnici pomůže třeba o 5 let. Má posloužit zejména ženám, které se potýkají například s osteoporózou, onemocněním srdce nebo s jinou chorobou, kterou menopauza jen zhoršuje. Specialisté ze společnosti ProFam ale věří, že této služby využijí i ženy, které se jednoduše nechtějí potýkat se symptomy, které s sebou klimakterium nese. „Může to být významný benefit pro kteroukoliv ženu, která se z jakéhokoliv důvodu rozhodne oddálit menopauzu, nebo alternativa k hormonální léčbě,“ řekl lékař Fishel pro The Guardian.

Birminghamská společnost ProFam se chlubí tím, že operaci tohoto druhu poskytuje jako první na světě. Nicméně na podobném principu se už delší dobu provádí zákrok určený pro ženy a dívky, které mají podstoupit léčbu rakoviny. V tomto případě se po ukončení léčby implantuje odebraná tkáň v blízkosti vejcovodu.

Podle Richarda Andersona z Centra pro reprodukční zdraví při Edinburské univerzitě je Fishelova metoda „staronová“ a není žádná novinka, že taková transplantace obnoví hladinu hormonů. Za nejasné však považuje, zda je taková operace bezpečná. Kritici z řad laiků podotýkají, že je to zahrávání si s přírodou. Fishel však argumentuje tím, že nepřirozené je i prožít 30 nebo 40 let života v klimakteriu.