Video placeholde

Karel Och: Snad přijede Martin Scorsese, už jsme se potkali. Hvězdy milují naše diváky, šuškanda funguje

Strašně rychle to utíká. Karel Och už je spojen s karlovarským filmovým festivalem skoro 20 let. Vybírá se svým týmem filmy a mluví o vysněné práci. Divákům chce ukázat to nejlepší. Festival je podle něj stále stejně uvolněný a jezdí na něj lidé nadšení pro film. Pro Karla Ocha jsou přitom filmy osobní. Záleží mu na jejich úspěchu, tvůrcích i kritice, pokud je neadekvátní.

Publikum se mění, podle Karla Ocha ale překvapivě k lepšímu. Je sebevědomější, nebojí klást tvůrcům provokativní otázky a mít názor. Přičítá to i vývoji ve společnosti, která se po desítkách let izolace propojuje se světem. Najít pro lidi tu správnou kombinaci uměleckých filmů a těch, které budou přístupnější, je pro Ocha klíčové, nevadí mu přitom provokování. Přiznává ale, že někdy zajde jeho tým příliš daleko.

Český film letos sice v soutěži chybí, je ale na správné cestě. Nabídka byla chudší, už příští rok ale bude lépe. Karel Och se těší třeba na Zátopka, v přípravách jsou ale i další filmy renomovaných režisérů. Zmiňuje přitom, že film, který vybere, musí oslovit i diváky mimo Česko.

Filmové hvězdy podle Karla Ocha filmy nezastiňují, naopak jsou pro festival nutnou součástí. Přitáhnou pozornost lidí k méně zářivým snímkům a osloví nové návštěvníky. S herečkou Julianne Moore jednal festival roky a pomohla i šuškanda mezi hvězdami, díky níž reputace Karlových Varů roste. Karel Och doufá, že se i díky ní povede představit na festivalu slavného režiséra Martina Scorseseho, o kterého se snaží už několik let.

Je Netflix pro filmový festival nepřítel? Proč Karla Ocha trápila úroveň filmové kritiky a co se změnilo? Jak nás filmy vydírají? A jak zapojit do filmového festivalu elegantně politickou myšlenku a hodnoty?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>