Video placeholde

Ne vždy je USB-C nejrychlejší. Krátké video vám pomůže se zorientovat v konektorech vašeho počítače

USB mělo být jednotné univerzální rozhraní, kterým se mohou připojovat periferie k počítačům, telefonům a jiným zařízením. Jenže s vývojem se tato myšlenka poněkud zvrtla a dnes už není USB jako USB. Podívejte se, jak to s nimi doopravdy je!

Tak předně máme několik typů konektorů. Novodobým standardem je konektor typu USB typu C (dále jen USB-C), který je malý a oboustranný. Ale na počítačích nebo USB nabíječkách najdete častěji velké ploché USB typu A a na telefonech či drobné elektronice stále panuje konektor Micro USB. Na tiskárnách či NASech bývá k vidění USB typu B a na starších telefonech můžete narazit na konektor Mini USB.

Možná si říkáte, že když je USB-C nejnovější, tak bude i nejrychlejší, co se týče přenosu dat i nabíjení. Jenže tvar konektoru není zárukou toho, že podporuje nejnovější standardy samotného rozhraní USB. A s těmi standardy je to ještě složitější než s těmi konektory.

Konektor USB-C není zárukou toho, že podporuje alespoň standard USB 3.1, může totiž fungovat i se starším USB 2.0, jenže naopak může být i konektorem pro velmi pokročilé rozhraní Thunderbolt 3. To je protokol Intelu, který využívá totožný konektor USB-C, nicméně díky samostatnému řadiči nabízí rychlost až 40 Gb/s.

Podrobný přehled a vlastnosti všech konektorů najdete ZDE >>>