Imitátoři Donalda Trumpa a Kim Čong-una se sešli na vlastním summitu ve Vietnamu

Imitátoři Donalda Trumpa a Kim Čong-una se sešli na vlastním summitu ve Vietnamu Zdroj: Profimedia

Howard X imituje Kim Čong-una už dlouho
Loňské setkání "Kima" a "Trumpa"
Setkání dvojníků Kim Čong-una a Donalda Trumpa v Merlion Parku v Singapuru (8.6.2018)
Setkání dvojníků Kim Čong-una a Donalda Trumpa v Merlion Parku v Singapuru (8.6.2018)
4
Fotogalerie

Dvojníci Kima a Trumpa uspořádali ve Vietnamu vlastní summit. „Kima“ pak úřady deportovaly

Ještě než se severokorejský vůdce Kim Čong-un sešel ve vietnamské Hanoji s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, na místě se objevila stejná dvojice a imitovala jejich summit. Také to byl Kim a Trump, jenže to byli dvojníci známých politiků, kteří již nějakou dobu putují světem. Severokorejského dvojníka, ve skutečnosti Australana Lee Howard Ho Wun, který si nechává říkat Howard X, ale vietnamské úřady ze země před summitem vyhostily.

Howard X alias Kim Čong-un a Kanaďan Russell White alias Donald Trump se objevili v Hanoji již několik dní před summitem. Mezi místními lidmi budili velkou pozornost. Vietnamci legraci ihned pochopili a pořád se s nimi někdo fotil. Když se pak spolu sešli, předstírali, jak se políbili a minulý týden dokonce uspořádali vlastní summit, na kterém uvedli, že Severní Korea neopustí své jaderné ambice.

A to byl možná problém, který vietnamské komunistické úřady nehodlaly tolerovat. Howarda X odvedli policisté přímo z hotelu a pak ho úředníci eskortovali na letiště a donutili ho ze země odletět. Stalo se tak předtím, než skutečný Kim dorazil. Jako důvod byl uveden problém s vízem. To je ale málo pravděpodobné, protože to by se Australan do země vůbec nedostal.

„Pravým důvodem je to, že jsem se narodil s tváří, která je podobná Kim Čong-unovi, a to je ten skutečný zločin. Kim nemá smysl pro humor“, řekl agentuře AFP Howard X. Aby ale celou aférku odlehčil, popsal, jak byl z Vietnamu vyhoštěn: „Když jsme dorazili na letiště, prošel jsem imigrační a bezpečnostní kontrolou přes sekci VIP. Cítil jsem se skoro jako prezident,“ prohlásil dvojník severokorejského vůdce. Jenže na sociálních sítích pak napsal, že byl několikrát za svého pobytu v Hanoji varován imigračními úředníky, že bude deportován, pokud si bude hrát na Kim Čong-una. „Dokazuje to, že všechny diktatury se obávají jakýchkoli forem satiry,“ prohlásil Howard X.

Kimův dvojník v Českém domě

Kanaďanu Whitemu bylo povoleno zůstat v Hanoji, ovšem s podmínkou, že přestane předstírat amerického prezidenta.

Dvojník Kim Čong-una loni v únoru navštívil také zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu a dokonce zavítal i do Českého domu, kde vzbudil mezi hosty velké pozdvižení. Většina lidí se s ním chtěla vyfotit. Na olympiádě ale došlo ke kontroverzi, když se snažil promluvit se severokorejskými roztleskávačkami, které byly pod pečlivou kontrolou tajných služeb jejich státu. Tehdy zasáhla policie a Howarda X od Severokorejek odvedla.

Problémy měl také loni v červnu v Singapuru, kde se konal první summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una. Tam byl zadržen už na mezinárodním letišti Čangi. Bylo mu pak důrazně doporučeno, aby se vyhýbal ostrovu Sentosa a okolí hotelu Shangri-La, kde se schůzky konaly.