Video placeholde

Urban: Zeman je nemyslící ožrala a kauza Čapí hnízdo na objednávku. Člověk v tísni jsou skuteční hrdinové

Po listopadu 1989 mohla přijít revoluce, ale přišly chyby. Bývalý disident, novinář a signatář Charty 77 Jan Urban se na politiku dívá se zhnusením a viní mimo jiné i sebe. Mluví o promarněných 30 letech a drancujících skupinách, které se objevily místo regulérních politických stran. Prezident Zeman je podle něj ožrala a loutka a ve stranách jsou lidé usvědčení z trestných činů. Češi je volí, protože jim chybí zodpovědnost a čest. 

Urban popisuje pocit hrůzy, který zažil, když po listopadu 1989 získali bývalí disidenti moc a báli se násilí a chaosu. Právě tam podle něj velké chyby vznikly. Jeho bývalí kamarádi zatoužili po funkcích a slovo prý porušil i Václav Havel. Urban říká, že z toho, jak se změny odvíjely, byl znechucený už několik dní po jejich začátku. 

Česká společnost se podle Urbana nedokázala vyrovnat s minulostí, často mlčí ke lži a násilí a 40 let mlčela k vyhánění. I proto teď údajně volí podvodníky a lháře. Urban tvrdí, že prezident Zeman už sám nepřemýšlí a vodí ho jiní. Stát, který dovolí, aby byl jeho nejbližším spolupracovníkem člověk s mnohaletou dírou v životopise, prý není normální.

Urban zároveň zdůrazňuje, že velkým problémem Česka je nacionalismus. Jsme podle něj hysteričtí a máme strach. On sám prošel několika válečnými konflikty a prý poznal, co strach dokáže. Teď žije v Češích, kteří svůj život filtrují přes televizi a sociální sítě a věří tomu, že to, co v nich vidí, je skutečnost. Urban dodává, že si umíme nadávat a nenávidět se, ale neumíme už spolu mluvit. 

Svou roli podle Urbana neplní ani novináři, kteří by měli být svědomím společnosti. Třeba reportáž Seznamu o Andreji Babišovi mladším byla prý za hranou slušné novinařiny. Žurnalisté totiž posloužili lidem v policii a politice, kteří potřebovali kauzu Čapí hnízdo znovu rozvířit. Urban mluví o načasovaní a politické objednávce, celou kauzu totiž podle něj dostali v policii v pravý čas ti praví lidé. 

V čem je podle Jana Urbana podobný Mnichov 38 současné protimigrační rétorice politiků? Proč jsou podle něj skuteční hrdinové třeba lidé z Člověka v tísni? Jaké přesně chyby se tedy po listopadu 89 staly? A jak je teď napravit?