Čeburaška - hrdina všech dětí, jež vyrostly v Sovětském svazu

Čeburaška - hrdina všech dětí, jež vyrostly v Sovětském svazu Zdroj: Flickr

Čeburaška - hrdina všech dětí, jež vyrostly v Sovětském svazu
Čeburaška - hrdina všech dětí, jež vyrostly v Sovětském svazu
Čeburaška - hrdina všech dětí, jež vyrostly v Sovětském svazu
Čeburaška - hrdina všech dětí, jež vyrostly v Sovětském svazu
Čeburaška - hrdina všech dětí, jež vyrostly v Sovětském svazu
5
Fotogalerie

Sovětský Krteček: Odkud se vzal Čeburaška a proč je symbolem etnické a genderové rovnosti?

Má obrovské uši, vykulené oči a našli ho v bedně pomerančů. Hrdina všech dětí, jež vyrostly v Sovětském svazu, se jmenuje Čeburaška a stejně jako náš Krteček nebo americký Mickey Mouse nestárne. Poprvé se objevil v krátkém televizním filmu Eduarda Uspenského v roce 1969. Natrvalo se však nezabydlel jen v duších ruských dětí, od pádu Sovětského svazu slavil pod různými jmény úspěch ve dvaceti zemích světa.

Čeburaška je do značné míry hrdina neplánovaný. Ve své původní podobě se objevil pouze ve čtyřech krátkých filmech a jedné knížce. Hlavní postavičkou příběhů Eduarda Uspenského měl být galantní krokodýl Géňa. Ačkoliv i ten má dnes svoje věrné fanoušky, Čeburaška Géňu ve své popularitě jednoznačně předčí.

Poprvé se Čeburaška na televizních obrazovkách objevil v roce 1969. Uspenskij vystavěl pohádkový příběh kolem zoologického parku, kde nejsou zvířata umístěna trvale, ale kam chodí tak jako lidé pouze pracovat. Po zavírací době zavřou své klece a terária a jdou domů.

Čeburašku nalezeného hokynářem v zásilce pomerančů ovšem ředitel zoo přijmout nechtěl, jelikož Čeburaška nevěděl, jestli je holčička nebo chlapeček, ani odkud pochází. Střechu nad hlavou nalezl v telefonní budce.

Silný morální apel vyvstává v momentě, kdy Čeburašku pod svou ochranu bere krokodýl Géňa, který se stává jeho věrným přítelem. Další příběhy nerozlučné dvojice se odvíjí podle klasických schémat.

Dnes je Čeburaška jedním z nejviditelnějších ruských značek. Oblíbené jsou matrjošky s podobou „medvídka“, ale na tržnicích po celém Rusku najdete také trička, plyšáky, bronzové sošky a jiné figurky. Kromě hnědého Čeburašky si můžete koupit také patriotičtěji zbarveného bílého nebo červeného.

V roce 2004 a 2010 se pohádková postavička stala oficiálním maskotem ruského týmu na olympiádách. Známý je ale pod jinými jmény také ve světě. Uspenskij po pádu Sovětského svazu prodal autorská práva do Finska, Německa, Británie, Švédska nebo Japonska.

Postavička milovaná pro svou roztomilost, mírumilovnost a laskavost se však letos stala také třeba nečekaným symbolem politické kontroverze v Arménii. Když zemi v dubnu zachvátily protesty proti snahám bývalého prezidenta Serže Sarkisjana udržet se u moci, třímali tisíce protestujících v rukou ušpiněné postavičky Čeburašky, kterému se údajně Sarkisjan podobá.

Závěrem nutno dodat, že protestující byli úspěšní a „Čeburaška Sarksijan“ o několik dnů později rezignoval. Je evidentní, že pozitivní poselství, které dal postavičce v 60. letech do vínku Uspenskij, se mění. Pro mnohé představuje stále dětskou nostalgii, pro jiné symbol etnické a genderové rovnosti, pro menšinu však ale také dost možná symbol nenáviděných praktik bývalého Sovětského svazu.