Na lodi HMS Endeavour objevi James Cook Austrálii

Na lodi HMS Endeavour objevi James Cook Austrálii Zdroj: Wikimedia

U pobřeží USA byla nalezena loď, se kterou James Cook objevil v roce 1770 Austrálii

Námořní archeologové objevili u pobřeží Rhode Islandu vrak lodi. Věří, že by se mohlo jednat o HMS Endeavour, se kterou v roce 1770 slavný britský objevitel James Cook připlul k východním břehům Austrálie. Archeologové odebrali z vraku vzorky dřeva, které bude nyní analyzováno. Loď se v amerických vodách potopila během americké války za nezávislost. Pokud se objev potvrdí, Australané budou moci doplnit chybějící díl do skládačky svých nedlouhých dějin.

Vrak lodi byl objeven týmem amerických a australských vědců, kteří v oblasti působí dlouhodobě. Ačkoliv doposud nemohli potvrdit identifikaci HMS Endeavour se stoprocentní jistotou, vícero indicií naznačuje, že by naděje na nalezení jednoho z nejdůležitějších artefaktů australských dějin mohly být brzy naplněny.

James Cook vyrazil s HMS Endeavour na cestu v srpnu roku 1768 z anglického Plymouthu. K východnímu pobřeží Austrálie připlul o rok a půl později, 29. dubna 1770. Zátoka, kde poprvé zakotvila evropská loď, dostala jméno Botanická. Okolo ní se dnes rozprostírá největší australské město Sydney.

Další osudy zavedly HMS Endeavour do Atlantiku. Byla přejmenována na Lord Sandwich 2 a během americké války za nezávislost sloužila Britům u pobřeží jako vězení pro americké zajatce. Potopena byla v roce 1778 spolu s dalšími dvanácti loděmi.

Délka nalezeného vraku odpovídá délce trupu lodi HMS Endeavour. V laboratoři se nyní bude určovat původ dřeva, ze kterého byla loď postavená. Pokud se prokáže, že pochází z Anglie, požádá vědecký tým Spojené státy o povolení k dalšímu bádání okolo vraku.

Australské národní muzeum plánuje na rok 2020 velkou výstavu u příležitosti 250. výročí Cookovy cesty. Ředitel muzea Ian Coates doufá, že se do té doby podaří do Austrálie dostat alespoň kousek ze slavné lodi.

Vyzvednutí celého vraku, natož pak jeho přeprava do Austrálie, budou vzhledem ke stavu nálezu bohužel nemožné.