Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Kolik stojí život v Evropě? Česko patří k nejlevnějším zemím, zároveň nejhůř placeným

Nejlevnější evropskou zemí je Bulharsko, naopak nejdráže se žije v Dánsku a Lucembursku. Za jídlo pak nejvíce utratí Švýcaři, nejméně Rumuni a Poláci. České ceny se momentálně drží na necelých dvou třetinách evropského průměru, ve zmíněném „drahém“ Lucembursku si ale i za minimální mzdu koupíte víc než za tu českou.

S novými daty o průměrných cenách zboží, služeb i třeba zdravotnictví v evropských zemích přišel statistický úřad Eurostat. Nad evropským cenovým průměrem jsou především státy severní a západní Evropy, ať už zmiňované Lucembursko anebo také Švédsko, Finsko, Velká Británie i Nizozemsko.

K tomu je nicméně potřeba dodat, že k vyšším cenám se většinou váže i vyšší úroveň minimální mzdy. Například ve Francii a v Německu se sice ceny pohybují kolem pěti procent nad kontinentálním průměrem, minimální mzda je zde však téměř dvacet procent nad průměrem osmadvacítky. Podobný případ jsou v tomto ohledu ještě státy Beneluxu.

Co se týká jednotlivých odvětví, za alkohol a cigarety platí nejvíc možná překvapivě Irové. Komunikační služby, tedy například pošta a telefonní tarify, jsou pak nejdražší v Řecku. Oblečení a boty pak v průměru nejvíce stojí Švédy a Švýcary. Ti zároveň platí zdaleka nejvíce za zdravotnické služby, jejichž ceny v alpské zemi přesahují dvojnásobek Evropského průměru.

Co se týká podrobnějších dat o Česku, za zmínku stojí drahá telekomunikace, v níž se dotýkáme hranice průměrných evropských čísel. Minimální mzda přitom u nás dosahuje jen necelých čtyřiceti procent průměru. Při porovnávání cen s minimální mzdou tedy nakonec život Čechů nevychází zas tak levně. Podobně jako my jsou na tom jak s minimálními platy, tak s cenami Chorvati, Lotyši, Maďaři nebo Slováci.

Celkově tak nízké české ceny v porovnání se zbytkem Evropy ocení spíše turisté z bohatších západoevropských států, kteří do Čech cestují, a nemusí tu tak nechávat zas tolik peněz. Jako jedna z nejlevnějších u nás totiž vychází i rekreace, sport a kultura, hotely a restaurace pak máme po Bulharech a Rumunech dokonce třetí nejlevnější z celého kontinentu.