Konec pěstování chmele?

Konec pěstování chmele? Zdroj: ČTK

Vědci upravili genom pivovarských kvasnic. Pivo vaří bez chmele a prý chutná lépe. Je to ale vůbec ještě pivo?

Vědecká studie publikovaná v časopise Nature Communications vědci z Kalifornské univerzity v Berkley popisuje inovativní způsob práce s pivovarskými kvasnicemi a chmelem, který by mohl změnit tradiční způsob výroby piva. Jde o to, že by se z procesu vaření mohlo vynechat chmelení, respektive celý chmel. Bude to však ještě pivo, když v něm nebude základní pivovarská ingredience?

Pomocí softwaru, který je schopen editovat DNA, se vědcům podařilo pozměnit genom pivovarských kvasnic, do jejichž genetického kódu mimo jiné dostali geny rostlin máty a bazalky.

To mělo za následek, že výrazné chmelové chuti bylo dosaženo již pomocí kvasnic a do piva nebylo nutné přidávat chmel. Metoda má pochopitelně své příznivce i odpůrce.

Američtí vědci ve studii tvrdí, že každý půllitr (nebo pinta) piva vyrobeného bez chmele bude šetrnější k životnímu prostředí, že výroba takového piva bude méně nákladná a mnohem jednodušší.

Chmelovější bez chmele?

Lze namítnout, že pivo bez chmele už vlastně není pivo, nicméně zde je nutné připomenout, že ve středověku se výrazné hořké chuti piva dosahovalo bez pomoci chmele. Hořkost a vůni pivu dodávaly různé kombinace bylin. Na tento způsob přípravy se však již zcela zapomnělo – je využíván zcela výjimečně.

Problém s pěstováním chmele podle amerických vědců tkví v tom, že je nákladné a také náročné na vodu. I toto byl argument výzkumníků, kteří chtějí šetřit vodou, které na mnohých místech ubývá a kterou se často plýtvá. Chtěli také snížit závislost malých pivovarů na chmelu, kterého se ne vždy dostává v množství, jehož je třeba. Na jeden půllitr piva je tak i kvůli chmelu spotřebováno až 25 litrů vody.

Výsledky této metody byly prý uspokojivé. Pivo podle výsledků degustace mělo lepší hodnocení než pivo, které bylo chmelené. Degustátoři chuť piva, kde byly pouze upravené kvasnice bez chmelu, označovali za výraznější, voňavější a paradoxně chmelovější.