Čím víc ozbrojených žen, tím lépe - ilustrační snímek

Čím víc ozbrojených žen, tím lépe - ilustrační snímek Zdroj: Facebook.com

Brusel se mýlí. Zbraň v rukou slušného občana se rovná vyšší bezpečnost

Je zábavné, jak realita dokáže rozštípnout i velmi košaté akademické diskuse. Už rok se v našem mediální prostoru hovoří o právu občanů držet zbraň. A už rok to sluníčkáři považují za nesmysl. Nyní mladá žena v Ostravě názorně předvedla, že když jsou slušní občané ozbrojení, snižuje to šance grázlů páchat zlo.

Europarlament schválil v březnu novou zbraňovou směrnici, která výrazně, až buzeračně, omezuje držení střelných zbraní občany. Brusel opatření přijal jako reakci na teroristické útoky v Paříži. A že jde o směrnici úplně idiotickou, ukazuje příklad Švýcarska. Zatímco zbraní je ve Švýcarsku mezi lidmi strašně moc, jsou ze zákona v podstatě v každé domácnosti, je Švýcarsko zemí skoro tak bezpečnou jako Česká republika. Naopak v Anglii, kde jsou zakázané i nože, dochází opakovaně k teroristickým útokům právě těmi noži. Takže nová evropská směrnice je úplně kontraproduktivní, ale to už tak u evropských směrnic bývá. 

Čeští střelci odpověděli peticí za zachování práva na zbraň v České republice a nasbírali desetitisíce podpisů. Přesto i u nás celá řada občanů, novinářů i politiků sdílí bláhovou představu, že zbraně zabíjejí, a tudíž čím méně zbraní, tím méně zabíjení. Axiom je zjevně nesprávný - nezabíjejí zbraně, ale lidé těmi zbraněmi. Když tu zbraň u sebe legálně má slušný občan, tak to prostě zvyšuje bezpečnost na ulicích, protože může zasáhnout v momentě, kdy nějaký neslušný občan začne násilně napadat své okolí. 

Všechny ty výše uvedené argumenty se dají omílat v kavárenských diskusích, hledat pro a proti, ale pak přijde realita a ukáže, že diskuse nejsou k ničemu. Že pravda je jasná, a pacifističtí dobrotrusové jen škodí. V pátek byla v Ostravě policií vyznamenána žena, která je slušná občanka. A která nosí zbraň. A její příběh ukazuje, že bruselská směrnice je zhoubná pakárna. Na začátku prosince loňského roku v Ostravě v tramvaji bezdůvodně zaútočil násilník. Normální opilý drban. Nastoupil do soupravy a začal řádit.

Čtyřiatřicetiletého muže udeřil hlavou a pěstí, pak ho do hlavy praštil lahví, a dokonce mu ji o tu hlavu rozbil. Nakonec ho ještě kopl. Ránu utržila i pětadvacetiletá spolucestující. Násilník neměl legálně drženou střelnou zbraň, a tak jako zbraň (snadno smrtící) použil flašku. Zákaz nosit flašky Brusel neprosadí - přesto byla použita jako zbraň a napadený muž měl štěstí, že to neodnesl trvalými následky.

Pak se ovšem do hry vmísila další spolucestující - mladá žena, která na rozdíl od agresora byla slušnou občankou a ještě navíc měla v kabelce legálně drženou bouchačku. Takže jí odhodlaně vytáhla, řekla útočníkovi „přestaň“, a on, okouzlen úsměvem ústí hlavně, která na něj mířila, přestal. Sedl si, dál nikoho nenapadal, a na další zastávce utekl. Když policie zveřejnila videozáznam z tramvaje, tak se sám druhý den přihlásil úřadům a je stíhán. 

Včera byla za tu akci mladá žena (která nechce zveřejňovat svou identitu) vyznamenána policií. Zaslouží si to, má odvahu a sebevědomí. Kromě odvahy bylo ovšem v celém incidentu klíčové, že u sebe měla legálně drženou zbraň, a tak mohla účinně zasáhnout i proti mnohem silnějšímu útočníkovi. Příhoda z ostravské tramvaje tak definitivně potvrdila, že Brusel nemá pravdu, a že slušným občanům my měly k prospěchu celé společnosti zbraně zůstat.