Miloš Zeman, Tomio Okamura, Andrej Babiš - ilustrační snímek

Miloš Zeman, Tomio Okamura, Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz, Facebook

Zeman - Okamura - Babiš: Vzniká fekální koalice?

Sotva pan prezident domluvil své vánoční poselství straně a lidu, zareagoval na něj na svém Facebooku pan Tomio Okamura. Z jeho reakce je snadné vysoudit, že zde vzniká hlasovací koalice voličů Zemana, Okamury a Babiše. Hospodine, chraň nás.

Letošní vánoční projev prezidenta republiky byl vpravdě historický. Vrátil naší zemi z epochy parlamentní zastupitelské demokracie do epochy fekálního populismu monarchistického typu, kdy je v čele Vůdce a za ním jásající davy. Poprvé v dějinách naší země ve vánočním projevu hrozil prezident republiky občanům této země pěstí. A ten obraz nemocného starce plného zášti, který hrozí pěstičkou svým voličům (nebo těm, kteří ho naopak volit nebudou - sám nevím), naplňuje představu o ústupu od demokracie a obnovení jakýchsi monarchisticko - populistických říšských tendencí.

Kdyby se jednalo jen o exces pana prezidenta, asi by nikdo nebyl překvapen. Změny, které se na Miloši Zemanovi dají pozorovat, ukazují na závažné zhoršování zdravotního stavu a často i myšlenkové kondice. Projev Miloše Zemana ovšem vyvolal vření na českém politickém nebi a narýsoval pravděpodobnou podobu hlasovací koalice v prezidentských volbách. Na Zemanův projev totiž okamžitě na Facebooku reagoval šéf SPD Tomio Okamura.

Cituji: „Dnešní vánoční poselství pana prezidenta se neslo v lehce optimistickém duchu a k mému příjemnému překvapení, také v duchu priorit SPD. Konkrétně pan prezident zmínil naši dlouholetou prioritu valorizaci důchodů všem o pevnou stejnou částku, nebo zmínil, že politici mají být vyměnitelní, a postavil se také jasně proti přijímání nezákonných migrantů. Výzva pana prezidenta, že náš stát si musí zachovat suverenitu v otázce migrantů, je v souladu s dlouhodobými prioritami SPD. Osobně si tedy slova pana prezidenta o zachování suverenity vysvětluji, jako souhlas pana prezidenta s naším názorem, že stávající EU je nastavena špatně a je třeba ji přeměnit na funkční svazek suverénních evropských států. Pan prezident také vyzval strany k větší aktivitě a k jednání ohledně sestavení vlády. Za naše SPD bych rád připomenul, že naše celostátní konference se k takovému jednání postavila již dříve čelem a deklarovala, že SPD je ochotná jednat o vládě, výměnou za prosazení našich programových priorit. Míč je teď na druhé straně. Hnutí ANO ale dosud nenabídlo SPD ani účast ve vládě ani pomoc při prosazování našeho politického programu.“ 

Suma sumárum - Okamura najednou odpustil Zemanovi, že po nástupu do funkce nechal nejdříve na Hradě vyvěsit vlajku EU, a cítí ho jako spřízněného protievropského politika. A rýsuje blok, který by mohl Zemana ve volbách skutečně podpořit: Skalní voliči Zemana, pak voliči ANO a SPD, které k podpoře Zemana vyzve vedení jejich partají. A to je síla, která může Ovara vynést do prezidentského křesla už v prvním kole.


Volební kalkulačka 2018: Který prezidentský kandidát je vám nejblíž?


Tahle „vánoční koalice“ pro prezidentské volby si už na nic nehraje: Jde o blok protidemokratických subjektů, který se v pozadí dohodl na postupné demontáži zastupitelské demokracie  u nás a jeho nahrazení autoritativním režimem typu Putinova Ruska. Zeman prezident, Babiš premiér, a Okamura místopředseda vlády. Fekální koalice kraválistů a populistů, pro kterou nemají hodnoty jako svoboda slova a svoboda jedince nejmenší význam. Pane, chraň tuto zemi!

 

Kandidáti na prezidenta ČR přehledně. Čtěte zde