Svarta se nedávno představil veřejnosti

Svarta se nedávno představil veřejnosti Zdroj: youtube @ Tři_za_pět

Svartův skok před a po
Svartův skok před a po
2
Fotogalerie

Svarta je novou instagramovou celebritou. Legendární jumper popsal okolnosti svého skoku

Dlouho byl za nejlepšího skokana považován Horymír s Šemíkem. Klidné vody ale rozvířil muž jménem Svarta. Video kolující po internetu se stalo koloritem, který baví stovky fanoušků. Svarta jump sice patří do zlatého fondu českého internetu, ale po celou dobu bylo video obaleno několika tajemstvími. Kdo je Svarta? Proč vůbec skočil a kde se nachází ona osudná garáž? Na část otázek našli fanoušci odpovědi, na tu druhou odpověděl sám Svarta, který si v minulém týdnu založil instagramový účet, a rázem se z něj stala celebrita.

O co vůbec jde? Koncem května roku 2008 popíjela trojice kamarádů na střeše hořických garáží. Jeden z nich, Svarta, se rozhodl, že otestuje své dovednosti a skočí z budovy na nedaleký strom. Chvilku sice otálel, ale poté se odrazil směrem k zeleni. Atletický kousek se ale nepotkal s úspěchem a amatérský parkourista skončil po ošklivém pádu na zemi.

Památník pro hvězdu internetu

Díky kamarádům, kteří všemu přihlíželi, máme záznamy. Ty jsou sice nekvalitní, protože mobilní telefony v roce 2008 neoplývaly velkou kvalitou. Po Svartově činu zazní několik ikonických hlášek, které jsou pravidelně opakovány. „Svarta, je ti něco?“ ptá se jeden z nich. „No to mu je teda,“ odpovídá pohotově druhý. Skokan se mezi tím pomalu probíral z šoku. Kamarádi ještě několik vteřin otáleli, následně se vydali svému druhovi na pomoc.

Během skoku byla pořízena dvě videa. Následně oba záznamy umístili na portál YouTube, a tam si začala žít svým životem. V prvních dnech amatérské video nikoho nezajímalo, ani název nebyl nikterak zajímavý (pojmenovali je svarta jump 1 a svarta jump 2). Sluší se dodat, že k dnešní mu dni u „svarta jump 2“ svítí cifra 772 tisíc.

Poté se z videí stal virál především mezi mladými lidmi. Komunita brala Svartu jako kultovní věc a kdo ho neznal, byl „out“. Svědčí o tom také pamětní deska, která byla umístěna na zmíněných garážích. „Na těchto místech selhal Svarta, to džampoval jako prase, měl dost a bylo mu hodně,“ stálo na pomníku. Ten však rychle z garáží zmizel.

Na popularitě se podílel i streamer Agraelus, který video ukázal svým fanouškům. Česko zaplavila „svartovská“ vlna. Na YouTubu se vyrojily všemožné parodie, od kresleného až po minecraftového Svartu. Jeden z vtipálků dokonce přidal ikonické místo na Google Maps, nachází se v hořické Riegerově ulici a obdrželo už přes 89 uživatelských recenzí.

Ahoj, jsem Svarta!

Celý hype ale kazil fakt, že nikdo netušil, kdo Svarta je, a proč se rozhodl skočit. Mlčení bylo prolomeno v temných koronavirových dobách. V polovině listopadu vznikl na Instagramu účet, který nesl název: „svartajumpofficial“. Během několika dní na něj bylo nahráno video, kde se objevil legendární skokan. „Já jsem Svarta,“ řekl rozpačitě. „Chtěl bych vám říct, co tomu skoku předcházelo a co následovalo,“ dodala rozčepýřená modla českého internetu.

Počet sledujících stoupal raketovým tempem, aktuálně se pohybuje na hranici čtyřiceti tisíc. Jak Svarta sliboval, tak i splnil. Ještě, než si pozval své někdejší kumpány, varoval fanoušky, aby jeho čin neopakovali. Rozpovídal se také o tom, co se mu stalo po pádu. „Nebyl jsem dvanáct let v komátu,“ glosoval vtipně. „Po pádu jsme se vrátili na garáže, dopil jsem pivko a kluci mě zkontrolovali, jestli nemám něco zlomeného,“ pravil s bodrostí českého člověka. Svarta také vypověděl, že měl ze skoku sedřená celá záda, to mu však nezabránilo, aby se odebral do nedaleké hospody.

Okolnosti skoku ještě více přiblížili lidé, kteří vše zaznamenali na kameru. Jeden z nich vtipně poznamenal, že Svarta při skoku zlomil větev. Ta je údajně stále na místě. „Rostou na ni sice listy, ale vždycky zežloutnou dříve než ostatní,“ popisoval. Svarta dokonce vydal ke svému skoku i merch a vypadá to, že virál popadl druhý dech.

Svarta si vydžampoval své místo mezi českými internetovými skvosty.