Čistka uvnitř ISISu.

Čistka uvnitř ISISu. Zdroj: reprofoto/youtube

Francouzi si připomínají útok na redakci časopisu Charlie Hebdo.
Nejnovější číslo časopisu Charlie Hebdo
Francouzi si připomínají útok na redakci časopisu Charlie Hebdo.
Francouzi si připomínají útok na redakci časopisu Charlie Hebdo.
Francouzi si připomínají útok na redakci časopisu Charlie Hebdo.
8
Fotogalerie

Hrozba islámského terorismu přetrvává. Do Evropy se ze Sýrie vrací muslimové vycvičení k boji

Koronakrize v předchozích měsících zastínila problematiku terorismu a islámského radikalismu. Jak ovšem ukazují oficiální zprávy z Německa a Francie, nebezpečí terorismu nepominulo, spíše naopak vzrůstá. „Hrozba terorismu je neobvykle vysoká,“ prohlásil před pár dny francouzský ministr vnitra v souvislosti se zahájením soudního procesu s lidmi obviněnými z podpory islámských teroristů, kteří zaútočili na reakci Charlie Hebdo.

Podle francouzského ministra vnitra Geralda Darmanina zůstává hlavní násilnou hrozbou islámský terorismus. Ministr dále dodal, že francouzské úřady mají v současnosti na speciálním seznamu potenciálních teroristů 8132 osob a naprostá většina z nich jsou muslimové. Jde o obrovské číslo, vezmeme-li v potaz fakt, že na podobném seznamu v Německu se nachází „pouze“ 700 osob.

V minulosti v důsledku teroristických útoků islámských fanatiků zahynuly ve Francii stovky lidí, ale od roku 2017 nedošlo k velkému[MB1] [MB2] [MB3] [MB4]  teroristickému útoku, a to díky zefektivnění práce francouzských tajných služeb, které velké množství připravovaných teroristických útoků odhalily a teroristy zneškodnily. Podle ministra vnitra Francie Geralda Darmanina bylo od roku 2017 policií zmařeno 32 plánovaných teroristických útoků.

I u našich německých sousedů je riziko teroristického útoku islámských fanatiků vysoké. Před několika dny například začal v městě Frankfurt nad Mohanem soud s německým muslimem, který plánoval spáchat teroristický útok na restauraci. Agenti německé tajné služby na něj přišli během operace na tzv. darknetu (temný web – webové stránky nabízející mimo jiné i ilegální aktivity). Muž je dále obviněn z útoku na kolemjdoucí u mešity v Offenbachu a z napadení spoluvězně. Jak píše web Insuedthueringen, v Německu bylo v poslední době zahájeno zhruba 149 nových vyšetřování islámského extremismu s potenciálem teroristické aktivity.

Pro bezpečnost České republiky je nejzásadnější situace kolem islámského terorismu v sousedním Německu, byť kvůli schengenskému prostoru u nás mohou prakticky bez omezení operovat i islamisté z Francie. V souvislosti s německou situací je varovným signálem oficiální zpráva Spolkového kriminálního úřadu (Bundeskriminalamt), že z oblasti bojů v Sýrii a Iráku se do Německa již vrátilo minimálně 350 islamistů (mužů i žen). Mnozí z nich prodělali specializované vojenské výcviky, a jsou tak velikou hrozbou.

Jak je tedy vidět, i přes skutečnost, že již delší dobu nedošlo v Evropě k masovému teroristickému útoku ze strany islámských teroristů, se nám v Evropě hromadí stovky, možná i tisíce v boji vycvičených lidí, kteří mohou kdykoliv udeřit (a v mnohých zemích je tento problém ještě zastiňován levicovým či pravicovým extremismem). Nemusí přitom jít pouze o nějaký útok, ale o rozpoutání lokálního násilí – například v přistěhovaleckých čtvrtích, kde by tito muslimové nenávidějící naši společnost mohli plně využít svůj bojový výcvik a dát průchod své nenávisti.