Lanovky a kola, to jsou v létě největší hity Špindlerova Mlýna.

Lanovky a kola, to jsou v létě největší hity Špindlerova Mlýna. Zdroj: Viliam Buchert

Lanovky a kola, to jsou v létě největší hity Špindlerova Mlýna.
Lanovky a kola, to jsou v létě největší hity Špindlerova Mlýna.
Lanovky a kola, to jsou v létě největší hity Špindlerova Mlýna.
4
Fotogalerie

Letním hitem jsou ve Špindlerově Mlýně lanovky zdarma a elektrokola

Špindlerův Mlýn, nejznámější české horské středisko, se probralo z koronavirové krize a většina zařízení pro turisty zde funguje. Na rozdíl od minulosti je určitou výhodou, že díky částečné absenci zahraničních turistů nepraská toto oblíbené místo ve švech a dovolenou si mohou v klidu užít především rodiny s dětmi či sportovněji založení návštěvníci. Špindl je dobrým letním místem hlavně pro pěší turistiku či výlety na kole. A jak to tam dnes vypadá?

„Všechno, co provozujeme ve Skiareálu Špindlerův Mlýn, funguje bez omezení a všude máme samozřejmě zavedena bezpečnostní opatření, která souvisejí s dopady koronaviru. Turisty to ale nijak neobtěžuje, nekazí jim to dovolenou,“ říká Čeněk Jílek, provozní ředitel společnosti Tatry mountain resorts, který se stará i o obchod a marketing.

„Zůstáváme nadále ostražití. Zdraví a bezpečnost návštěvníků i zaměstnanců Špindlerova Mlýna jsou pro nás na prvním místě, proto jsme zabezpečili, že nástup na lanovky, které obsluha průběžně dezinfikuje, bude probíhat ve dvou nástupních koridorech, od sebe několik metrů vzdálených turniketů a podobně,“ dodává ředitel Skiareálu René Hroneš.

Například lanová dráha na Medvědín je v provozu už od 1. května a ve skutečnosti si turisté bezpečnostních opatření v podstatě už moc nevšímají. Zvykli jsme si na ně a pouze je registrujeme. Podobně jako například v restauracích. V létě se navíc fronty na lanovky netvoří, což je důležité i pro lidi, kteří se pořád bojí Covidu-19.

Lanovky Medvědín a Svatý Petr jsou v provozu každý den od 9 ráno. V poledne je hodinová přestávka a ta první nabízí své služby do šesté podvečer, Svatý Petr má o hodinu kratší provoz. Důležité jsou přitom v souvislosti s koronakrizí dvě věci. Návštěvníkům se doporučuje nakoupit jízdenky na lanovky předem online. To lze udělat na stránce GOPASS.cz. Nejen, že je přes internet možné pořídit jízdenky za nejnižší nižší cenu, ale vzhledem k situaci se jedná o nejbezpečnější způsob nákupu.

Pro hosty některých hotelů ve Špindlerově Mlýně jsou pak lanovky zdarma, což je v Česku určitá specialita. Funguje to tak, že za každou noc pobytu je jízdenka na lanovku zdarma pro každého člena rodiny. Je proto dobré se u hoteliérů dopředu informovat, zda podobnou službu nabízejí. Ušetří vám to dost peněz.

Výlety na kole

Skiareál ve Špindlu je ideální pro pěší turistiku, ale letošním velkým hitem jsou výlety na elektrokolech. Ty se dají dobře využít i v náročnějším terénu, jsou v pánském i dámském provedení a dají se půjčit na několika místech. Výškový limit pro zapůjčení dětských kol je 150 centimetrů, ke kolům si lze půjčit i dětskou sedačku a záloha při zapůjčení je 1000 korun. Cenově je zajímavé kombinovat půjčení elektrokola a jízdu na lanovce. Po výpůjčce obsluha kola vždy dezinfikuje pro nového zákazníka. To je další opatření související s koronavirem.

A kam vlastně na kole jet? Existuje zde několik vyjížděk hezkou přírodou po hřebenech Krkonoš, kde bývají krásné výhledy (jistě, za hezkého počasí). Nejzajímavější cyklotrasy od horní stanice lanovky na Medvědín jsou: Horní Mísečky – Haldy (12 kilometrů); Rovinka – Labská – Jelení důl (10 km); Rovinka – Krausebauden – Talsperre (22 kilometrů); Zlaté návrší – Labská bouda – Pramen Labe (25 km). Od lanovky Svatý Petr pak vedou tyto cyklostezky: Svatý Petr – Stoh – Krásná Pláň (10 kilometrů) či Svatý Petr – Stoh – Krásná Pláň – Struhadla (15 km).

Co se oproti minulosti nezměnilo, je oblíbenost Bike Parku ve Špindlerově Mlýně přímo v areálu Svatý Petr. V létě je tady k dispozici šest tratí, jak pro úplné začátečníky, tak pro zkušené bikery. Jen jedno vážné upozornění, které někteří méně chytří návštěvníci občas nedodržují: Jezdit mimo trasy je zakázáno! Buďte k přírodě ohleduplní, je pro nás pro všechny.

Přímo u sjezdovek a lanovky ve Svatém Petru je také možné kempování ve stanu, karavanu či obytném voze, kde najdete i potřebné zázemí.

Pro rodiny s dětmi jsou pak ideální naučné stezky. Společně s jízdenkou na lanovku dostanete zdarma mapku vybrané stezky s plněním úkolů. V nabídce jsou například tyto stezky:

Jízda za zvířátky (7,7 kilometru): Nová naučná cyklostezka ve Svatém Petru vás zavede do světa obyvatel krkonošských lesů. Na každém ze sedmi zastavení se dozvíte víc o životě jednoho ze zvířátek, které můžete při troše štěstí potkat na procházce. Špindlmanova mise (9,5 km): Cesta plná hádanek a úkolů startuje na vrcholku Medvědína kousek od horní stanice lanovky a dovede vás zase zpět do Špindlerova Mlýna. Cestou plníte řadu zábavných i poučných úkolů tak, abyste dokončili misi tajemného hrdiny Špindlmana. Medvědí cesta (8,6 km): Projděte se po vrchu Medvědín, kde stezka začíná, a zjistěte zajímavé informace o šelmě, která se kdysi toulala po Krkonoších – o medvědovi. Velmi hezká procházka. Mechová pěšinka (3,8 kilometru): Tato pohodová stezka vede z vrcholu Pláň. Najdete zde informace o rostlinách, které v Krkonoších rostou. Budete je hledat, očichávat a zapisovat do deníku s mapkou.

Co bude dál?

Letní sezona už běží ve Špindlerově Mlýně na plné obrátky. Koronavirus ji nezničil, jen ovlivnil. Zatímco v zimě jezdilo do Špindlerova Mlýna i mnoho Poláků a Němců, v létě je to tradičně doména českých turistů. I loni zde o hlavních prázdninách tvořili až 85 procent návštěvníků. Letos je to ještě o něco vyšší číslo. Přijíždějí ale už i Němci, čeká se na Poláky.

Na rozdíl od Slovenska či Rakouska, se ale česká horská střediska, včetně Špindlerova Mlýna, zatím v koronavirové době pomoci státu dočkaly jen v případě kompenzace mezd zaměstnanců. Na cílenou a propracovanou pomoc, která by cestovní ruch ještě více rozhýbala, se pořád čeká. Slováci a Rakušané přitom už mají poukázky pro své turisty, které jsou určeny k překonání krize.