Záplavy v Heřmanově Městci (14. 6. 2020)

Záplavy v Heřmanově Městci (14. 6. 2020) Zdroj: Twitter / Marek Výborný

V dubnu bylo v Česku sucho...
...ale pak zapršelo a v červnu už sucho není.
Záplavy v Heřmanově Městci (14. 6. 2020)
Deště způsobily problémy z v Jihomoravském kraji (14. 6. 2020)
Prudké deště zasáhly značnou část republiky (14. 6. 2020)
6
Fotogalerie

Tak vypadá největší sucho za 500 let? Meteorologové přiznávají, že prognóza je téměř nemožná

Je to pár týdnů, co skoro všechny noviny psaly o tom, že v Česku je největší sucho za 500 let a vyžívaly se v pochmurném popisu blízké i vzdálené suché budoucnosti. Dnes jsou média pro změnu plná záplav. Co z toho plyne? Předpovědi meteorologů a klimatologů, které sahají za horizont dvou tří dnů, nejsou o moc věrohodnější než věštění z křišťálové koule.

Ani novináři ani údajní odborníci na počasí nepřiznají, že by jejich strašení apokalyptickými vizemi české krajiny proměněné v prašnou step byly přestřelené. První budou tvrdit, že jen citovali informace poskytnuté zmíněnými odborníky. Když se ale podíváte na velkých zpravodajských serverech třeba právě na zprávy o údajně největším suchu za 500 let, ani na jednom z nich nenajdete vysvětlení, odkud pochází údaje o suchu třeba z  16. století. Nepřišlo to autorům divné, že by tak hluboko do minulosti existovaly věrohodné zdroje a údaje? Neměli potřebu to čtenářům vysvětlit? Neměli. Prostě citovali „odborníky“.

Citovaní experti vás zase pro změnu obvykle zahrnou kvanty odborných teorií a metod zjišťování, jak to v kterém historickém období se suchem vypadalo. Některým nebudete rozumět, některým (bohužel) ano. Patří mezi ně mimo jiné třeba i zkoumání letokruhů v kmenech stromů, zápisů v kronikách a na farách, věštění z kávové sedliny… Pardon, to poslední vlastně ne.

Budiž, můžeme těch 500 let brát s rezervou. Média mají titulky, odborníci popularizaci svých výzkumů. Vláda, která potřebuje ukázat, že se stará o dobro nás všech, může na základě takovýchto odborných analýz žonglovat s miliardami na boj se suchem. Ostatně, sotva se po opadnutí koronavirové epidemie ministr životního prostředí Richard Brabec pokusil zviditelnit právě na opatřeních proti suchu, začalo raději pršet a premiér Andrej Babiš jistě co nevidět ohlásí, že to zařídil on...

My ostatní bychom si ale navzdory tomu všemu měli zachovat zdravý rozum. Ne, vůbec nezpochybňuji, že poslední dva tři roky bylo v přírodě skutečně málo vody a podepsalo se to i na vegetaci. V historii to ale nebylo rozhodně poprvé. Sucho už tady bylo opakovaně. A – stejně jako letos – trvalo vždycky přesně do té doby, než ho spláchly deště.

Jak to bude letos a v dalších letech se suchem pokračovat? Pokud se nechcete nechat jednou děsit a podruhé chlácholit více či méně zdařilými věštbami, které si přečtete v médiích, doporučuji zavítat například na web Českého hydrometeorologického ústavu. Zde se každý dočte třeba následující:

  • Sucho je většinou jevem nahodilým, který se vyskytuje z velké části nepravidelně v období podnormálních srážek s trváním od několika dní až po několik měsíců.
  • Nahodilé sucho je velmi nebezpečným přírodním jevem právě svým neočekávaným a nepravidelným výskytem v prostoru a čase.
  • Odborně fundovaná prognóza sucha je z těchto důvodů velmi problematická až nemožná.

Zopakujme si to společně ještě jednou: Odborně fundovaná prognóza sucha je velmi problematická až nemožná.