Video placeholde

V Česku chybí rok a půl srážek. Dohnat se to nedá, musíme se přizpůsobit, říká expert na sucho

Extrémní sucho, oteplování a klesající hladina podzemních vod. To jsou v Česku, hned po koronaviru, snad nejčastější témata. Slýcháme je z úst odborníků, ale také našich politiků. Podle vedoucího oddělení hydrologie na Výzkumném ústavu vodohospodářském T. G. Masaryka Adama Viziny na některých místech Česka chybí až jeden a půl roku srážek. Dohnat to podle něj nemůžeme a musíme se tedy přizpůsobit. Nejen o tom, jak může pomoci každý z nás, ale také proč současnou situaci nevidí zas tak černě, promluvil v pořadu Epicentrum.

„Problém je, že celý systém, jak půda, tak toky, je silně deficitní a na dorovnání do normálního stavu bude zapotřebí x měsíců, možná let,“ řekl hned v úvodu Adam Vizina při pohledu na mapy Českého hydrometeorologického ústavu. Na nich je vidět klesající hladina spodních vod i snížená vydatnost pramenů na většině území Česka.

„Naše země prochází, stejně jako naše planeta, oteplováním, což je jev, který nedokážeme zvrátit, a klasicky nejproblematičtější jsou tradičně oblasti, které jsou srážkově podprůměrné, což jsou jižní Morava, střední Čechy, Rakovnicko a tak dále,“ vysvětlil, proč je těžké najít jednoduché řešení současné situace. Kvůli vyšším teplotám dochází k vyššímu výparu  a zbývá tak málo vody na odtok do podzemních vod.

„Deficit v některých oblastech je rok a půl srážek, které chybí v celém systému a samozřejmě ho dohnat je prakticky nemožné,“ přiznal v Epicentru Blesku.

Celý článek najdete ZDE >>>