Zdroj: Postelia

Jakou vybrat velikost roštu a matrace do postele?

Špatně se vám spí? Bolí vás záda? Tak to byste si zasloužili asi novou a kvalitní matraci. Ale jak si vybrat tu pravou, která bude pasovat právě vám a na vaší postel. Poradíme vám.

Začněme nejdřív u velikosti rámu postele, ta se vždy udává jako vnitřní rozměr postele. Dnes je nejpoužívanější rozměr 180x200, jde tedy o vnitřní rozměr s délkou 200 cm a vnitřní šíře 180 cm. Pokud vybíráte postel z masivu, k této vnitřní délce a šíři je třeba ještě připočíst šíři masivu(případně šíři konstrukce z jiného materiálu), abychom se dostali na vnější celkový rozměr postele. U postele je také důležitá výška bočnice a hloubka, v které se ukládá rošt. Tyto parametry pak ovlivňují celkovou sedací výšku postele. Například u postelí od Postelia je výška bočnice 45 cm a lišta pro uložení roštů je ve výšce 30 cm od země. Pokud tedy použijeme lamelový rošt o výšce 8 centimetrů a matraci vysokou 20 cm, dostaneme se na celkovou sedací výšku 58 cm. U postele je velmi důležité vnitřní uspořádání, lišta, na které jsou pokládány rošty. Ideální je takový systém, který podepře celou délku bočnice roštu. Naopak méně vhodné jsou lišty příčně přes postel. Příčné lišty boční rám roštů podpírají jen v některých místech. U těchto konstrukcí hrozí k přetížení roštu, které může znamenat i zlomení bočního rámu konstrukce roštu.

Postelia

Jak vybrat velikost roštu?

Rošty jsou vždy vyráběny tak, aby byly užší a kratší, než je udávaný rozměr roštu. Důvod je velmi jednoduchý, u postele vždy mluvíme jako o přesném vnitřním rozměru, rošty jsou vyráběny z materiálů které nelze, na rozdíl od matrace, zmáčknout a vložit do konstrukce. Do postele 180x200 cm tedy vkládáme 2x lamelový rošt o rozměru 90x200 cm. Rošty jsou tedy většinou vyráběny o jeden centimetr užší, a o 3 - 4 cm kratší, než je jejich udávaný rozměr. Důvodem je snadné vložení do konstrukce postele, ve které může v rohách navíc překážet spojovací kování postele. Rošt do postele pouze pokládáme na postelové lišty, není nutné je ke konstrukci přišroubovat. Pozor si dejte na výšku roštu! Pokud máte postel, která má mělký vnitřní prostor, je potřeba počítat s tím, že rošt by měl být dostatečně zapuštěný tak, aby do konstrukce byla zapuštěna i matrace. Prostor pro zapuštění matrace by měl být minimálně 4 cm. Některé postele jsou vyráběny tak, že je rošt ve stejné výšce jako bočnice, matrace je v tomto případě volně položená, ale rizikem je, že se po posteli může pohybovat. V takovém případě doporučujeme přichycení pomocí suchého zipu, který je nalepený na roštu a přišitý na spodek matrace.

Velikost matrace

U matrací také platí, že pokud je postel ve velikosti 200x180 cm, otvor je určený pro matraci velikosti 200x180 cm, nebo 2x matrace o velikosti 90x200 cm. U matrací se jedná o přesný rozměr, protože je počítáno, že matrace musí do postelového rámu přesně zapadnout, nesmí vzniknout žádná mezera mezi matrací a konstrukcí postele. Ideální je tedy velikost matrace přesná, nebo může být o pár milimetrů větší, protože jsou většinou vyráběné z pružných materiálů, které se velmi snadno zmáčknou. Pokud jsou matrace o něco větší, tak se naopak nevytváří nechtěná mezera uprostřed mezi matracemi. Ideální výška matrace je ovlivněna také podkladem. Pokud vybíráme matrace na pevný podklad, který nepruží, doporučujeme matraci ve výšce 16 až 22 cm. Na pružném lamelovém podkladu stačí výška matrace 12-20 cm. Vyšší výška než 22 cm matrace už na komfortu nepřidá, naopak se dříve projeví její přirozená procentuální slehavost a bude cítit proležení matrace.

Postelia

Délka matrace

Délka vybírané zdravotní matrace by se měla odvíjet od výšky uživatele. Matrace by měla být delší minimálně o 15 cm, než je výška postavy uživatele. Od této délky se samozřejmě odvíjí i celková délka postele a délka roštu. Pozor na celkovou délku postele! Pokud máte menší místnost, minimální mezera na průchod před postelí by měla být 40 cm. U vybírané postele nejprve rozmyslete potřebu délky matrace, nezapomeňte, že je nutné k délce matrace přičíst ještě sílu rámu postele. S výběrem vám rádi pomůžeme na některé z našich prodejen, které naleznete v Hradci Králové, Praze, Brně, Plzni a Táboře. Rádi Vám pomůžeme i na infolince, nebo navštivte internetových obchod www.spime.cz.