Andrej Babiš (ANO) v roušce na tiskovce po jednání vlády (17.3.2020)

Andrej Babiš (ANO) v roušce na tiskovce po jednání vlády (17.3.2020) Zdroj: Reprofoto ČT

Vladimír Mertlík: Babišátor poráží koronavirus. Premiér na nás za chvíli vyskočí i z konzervy

„Co má četnější výskyt ve veřejném prostoru než koronavir?“ ptá se nejaktuálnější česká politická anekdota. „Andrej Babiš!“ zní odpověď. Něco na tom je! Pokud by rčení „všechno špatné je pro něco dobré“ již neexistovalo, museli by ho marketéři hnutí ANO vymyslet. Je totiž po volbách!

Zpětné zrcátko má na mysli ty, které budou v roce 2021. Protože co jsou tisíce uhynulých Číňanů, Italů a jiných existencí proti masakru způsobenému koronavirem na české politické scéně. Kdo slyšel v posledních týdnech jména Fiala, Stanjura, Vystrčil, Bartoš, Ferenčík, Michálek, Pekarová-Adamová, Czernin, Bartošek, Jurečka, Klaus mladší, Okamura? Mají váhu jako sestava divizního manšaftu po včerejším mysliveckém plese a jméno posledního zní jak název zmutované varianty COVID-19. Volby jsou rozhodnuty rok předem.

Historie totiž zná jen vítěze a neptá se jak, ale kdo! Pusťte si rádio, televizi, mobil či vodu do vany, otevřete poštovní schránku nebo konzervu, všude vykoukne, vyteče, vyskočí či vypadne Andrej Babiš. Ostatní? Jen Lenin ví, do které rudé řiti se propadli představitelé světového rozkroku a 7,92% vyděrači vlády. Jo, socani, ti jsou jiný formát! Jejich guru při One Man Show premiéra hraje většinou roli mlčící staré indiánky a socanský CML (Centrální mozek lidstva) přišel s nápadem hodným řádu „Cacatio matutina est tamquam medicina“ (Ranní stolice je jako lék). V zoufalé snaze patřit k těm, kteří zachrání národ, navrhli socani dávku 1 000 Kč pro rodiny s dětmi – příspěvek na tuzemskou dovolenou po pandemii! Jako by u nich COVID-19 zmutoval do COW-20 a OX-20, virů šílených krav a volů, a nic na tom nemění fakt, že záhy byl návrh z webů sociálních géniů smazán.

Poté, co Babišem vygumovaný skoroministr zdravotnictví Vojtěch uvedl, že chybí více než milion roušek či respirátorů – to je ale překvapení – musí se Zpětné zrcátko zeptat: „Znamená to, že i po toaletním hajzlpapíru se doma členové vlády shánějí, až když je v kaťatech?“ Stejnou situaci s masem vyřešil za komoušů nejhezčí prezident na světě Antonín Novotný prohlášením, že maso bude vbrzku. Marně pracující lid hledal v jízdním řádu ČSD stanici Brzko, ale na čas měli komouši od té holoty pokoj! Krizový štáb vedený Babišátorem možná měl v první řadě projednat bod, že „je čas stáhnout kalhoty, brod totiž již není daleko“! Vláda by také měla nakoupit jednu z elektrických koloběžek, co tu zbyly po turistech. Až bude premiér – jak slíbil – rozvážet roušky všem, co mu zavolají, že na ně nezbyla, bude mít docela honičku.

Sarkasticky komentované výstupy premiéra jsou někdy opravdu hodny zařazení do pořadu Na stojáka. Příčina je v jeho obsesi improvizovat a mluvit spatra. Je ale také třeba bez ironie smeknout klobouk před tím, jak zcela ovládl prostor. Máme ještě prezidenta, byť v pyžamu? Co odpovědní ministři zahraničí a zdravotnictví Petříček a Vojtěch v rolích marionet tam, kam se premiérovi nechce? Zdeněk Svěrák by měl aktualizovat hru České nebe tak, aby reflektovala, že po praotci Čechovi, Otci vlasti, Otci národa, Učiteli národa, prezidentu zakladateli, prezidentu osvoboditeli a prvním dělnickém prezidentovi je tu „jiný level“. Výkony Andreje Spasitele dávají naději, že brzy změní vodu na víno, rozdělí rybu zástupům a rozestoupí se před ním vody rybníka Labešky v Průhonickém parku. Zlí jazykové tvrdí, že poté, co stvořil koblihy z peří a vídeňské párky z hrachu, jsou zmíněné zázraky jen pouhá brnkačka! Bonusem by mohl být zázrak vzkříšení, při němž by premiér vložil dlaně na stehna prezidenta a ten by se rozeběhl lánskou oborou jak mladý jelínek z letošního vrhu.

Zatím patří (Miloš Zeman) k těm, díky nimž po zákazu koncertů, divadel a filmů lze sledovat aspoň panoptikum české politiky. Show must go! Nedávno při jmenování nových soudců opět trousil moudrosti: „Vážení a milí soudci, já jsem váš kolega! Víte proč? Protože zákony České republiky dávají prezidentu právo udělovat milost a to je vlastně soudní výrok. Zrovna dneska jsem jednu zamítl, i když bych byl rád, kdyby těch milostí bylo více, ale v řadě případů žádostí o milost se jedná o mnohanásobné recidivisty a tam to rozhodování je velice těžké. Milost dávám jen vážně nemocným. Jednou jsem udělil milost, která neodpovídala těmto kritériím. Šlo o člověka, který byl třiadvacet let ve vězení a jeho vina nebyla prokázána. Řídil jsem se starořímskou zásadou „in dubio pro reo“ a myslím, že je dobré uvažovat o pochybnostech, které při vynesení rozsudku máme.“ Zvlášť, jde-li o odsouzeného dvojnásobného vraha a je-li před prezidentskou volbou. Škoda, že řadu jiných rozsudků – v jeho neprospěch – nezmínil. Těch, kdy jejich příčinou bylo oblíbené prezidentovo staročeské mlácení prázdné slámy dle starořímské zásady „calumniare audacter, semper aliquid heret“ (Statečně pomlouvej, vždy něco ulpí).

Posledním kouskem je incident z 8. listopadu 2017 v Lipníku nad Bečvou, kde se občan Hensl dopustil protistátního činu, když pustil před vystoupením prezidenta píseň Modlitba pro Martu. Poté, co ji Miloš Zeman označil za kakofonii a řev, byl rozvraceč odvezen na dvě hodiny k výslechu. Zeman policii poděkoval a její zákrok označil za adekvátní. Pražský městský soud naopak za nepřiměřený s tím, že policie neměla nárok na vstup do objektu ani na pokyn k vypnutí přehrávané skladby. Místo myšlenek prezidenta tak naštěstí zvítězil zdravý rozum. A na to se napijem!

Ruská státní televize Kanál 1 odhalila kořeny pandemie koronaviru: „…Původ slova může ukazovat i na původ koronaviru. Již v první části názvu – korona – je odpověď na hádanku!“ řekl moderátor. „Co Donald Trump dělal dříve? Rozdával korunky královnám krásy během přehlídek. Takže původ koronaviru je absolutně jasný.“ A je to venku! To není vtip! Stejně jako to, že moderátor nemůže mít zdravou ani stolici!

Ani Václav Klaus st. to nevydržel, aby lidstvu neotevřel oči: „Velmi zřetelně se ukazuje výše ceny za nadměrnou otevřenost světa, za to, že na hranicích nemusíme ukazovat pas. Je to cena za Schengen, tedy za Evropu bez hranic, což jsme se někteří snažili nahlas říkat už dlouhá léta. Většině lidí toto nebezpečí nevysvětlila ani obří vlna masové migrace v roce 2015 a nejsem si jist, zda to většině lidí dostatečně ozřejmí pandemie koronaviru. To, že nemůžeme kontrolovat, kdo a odkud do našeho státu přichází, není žádné vítězství svobody, ale obrovské riziko a potenciální prohra nás všech.“ Svatá slova! V bezpečí hranic, hermeticky uzavřených ostnatým drátem, jak tomu bylo do listopadu 1989, hrozil jen myšlenkový „svrab a neštovice“, protože jezdil ven jen Václav Klaus st., který by venku nic nechytil. Zpětné zrcátko jen musí připomenout chřipkovou epidemii, při které bolševikovi došly i rakve!

Jedna pozitivní zpráva v tom srabu! Radnice Prahy 5 vážně uvažuje o instalaci sochy Ferdinanda Peroutky do smíchovského parku Portheimka. Kéž by šlo o vir zdravého rozumu! Jinak pro méně pozorné, Ferdinand Peroutka (1895–1978) je český novinář, spisovatel a obdivovatel Adolfa Hitlera, který proto strávil válku v koncentračním táboře (detaily Pražský hrad*). Stavbě prý hodlá zabránit historik a mudrlant Miloš Zeman, a to tak, že se k základům hodlá dle české prezidentské tradice (viz V. Klaus st. ke Kaplického blobu*) připoutat řetězy vlevo dole. (*pozn. Zpětné zrcátko)

Andrej Babiš během interpelací ve sněmovně oznámil, že na písemné interpelace nemá cenu odpovídat, a bez falešné skromnosti připomněl Pirátům, že ten, koho budou občané oslavovat ještě za několik let, bude on: „Já zaplatil opravu muzea, Karlštejn a další!“ prohlásil. Ve víru událostí kolem prodeje státních rezerv, kdy ve státní kase se prohání jen vítr a v kancelářích ministerstva financí větry, zřejmě veřejnosti i Zpětnému zrcátku uniklo, že Harry Jelínek už zase prodal Karlštejn…
Celkové shrnutí virového ohlédnutí tentokrát nechme jiným: „V totalitních režimech se idioti dostávají k moci intrikami a násilím, v demokracii svobodnou volbou,“ řekl před lety esejista a novinář Gabriel Laub (1928–1998).

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík