Ani Francie se nevyhnula problémům s nedostatkem másla.

Ani Francie se nevyhnula problémům s nedostatkem másla. Zdroj: Flickr

Problémy s máslem už zasáhly i Francii. Média to líčí jako možnou „katastrofu“

Francouzská média jsou zneklidněna. Tentokráte ne politikou fanfaronského prezidenta Emmanuela Macrona, ale nedostatkem másla. To, co dobře známe i z Česka, je viditelné také v zemi galského kohouta. Tam by ale nedostatek másla mohl vést i k problémům s výrobou oblíbených croissantů. A to už by byla podle tamních médií „katastrofa“.

Varování o možném nedostatku másla se objevily ve Francii už před několika měsíci. Jenže v podstatě nikdo je nebral v potaz. Jenže v některých regionech v současnosti máslo dokonce chybí v obchodech. Největší problémy se zásobováním jsou v Normandii, Bretani a v regionech Franche-Comté a Centre-Val de Loire.

Deník Le Monde napsal, že nedostatek másla je částečně způsobem i obrovským nárůstem poptávky po této potravině v rozvojovém světě a především v Číně. Navíc spotřeba másla se v posledních letech zvýšila i v samotné Francii o pět procent. Na regálech mnoha supermarketů jsou tak dnes k dispozici pouze nejdražší značky.

V některých obchodech se objevily i tyto nápisy: „Trh s máslem čelí bezprecedentnímu nedostatku surovin, který vedl k nedostatku i v obchodě.“

Podle posledních zpráv byla v roce 2016 cena za tunu másla 2500 euro, ale letos v létě se vyšplhala na 7000 euro.

Na rozdíl od Česka se ale zatím průměrná cena másla ve francouzských obchodech příliš nezměnila. Nedostatek je přičítán tomu, že lidi ho pod vlivem nepříznivých zpráv vykupují ve velkém.

Jenže důsledky to přece jenom na většinu obyvatel už má. Neustále se zvyšují ceny oblíbeného ranního pečiva, zejména croissantů.

Jak se bude s nedostatkem másla ve Francii bojovat, zatím není jasné. Očekává se ale, že jeho cena určitě postupně poroste.