Jmenuji se Kaču. Pi Kaču.

Jmenuji se Kaču. Pi Kaču. Zdroj: Profimedia.cz

Přes celou hruď, pochopitelně.
Bezdotyková budoucnost ve firmě na výrobu obřích napodobenin hlavy Miloše Zemana.
Konkrétně to vypadalo takhle.
Jmenuji se Kaču. Pi Kaču.
4
Fotogalerie

Týdenní dekomprese: Budoucnost bez jistoty, svět bez muslimů a tma bez Pokémonů

Jaká bude budoucnost, když ji netrefí ani Rey Kurzweil? Na co to štěká ten váš pes, když se zadívá v noci na chalupě do temného rohu? A jak by vypadal svět bez muslimů? Opravdu?

To si člověk takhle týden od týdne bahní, že ho v budoucnosti v podstatě nemůže nic překvapit, protože všechno, co se stane, přece předvídá dopředu futurolog Ray Kurzweil, a pak najednou někdo napíše článek, ve kterém vypočte jeden za druhým všechny případy, v nichž se Kurzweil mýlil, a člověk si řekne, sakra, tak zase vím o tý budoucnosti kulový.

Autor článku na serveru Gizmodo zmiňuje, že Kurzweil bere mnohdy padesát tisíc dolarů za to, že firmám vysvětluje, jak se budou odvíjet věci příští – a pak autor skromně dodává, že Kurzwail přitom „mele hovadiny“. Kurzweil si podle něj dokonce v nedávné přednášce troufl tvrdit, že svět není horší než dřív, ale lepší než dřív – a dokládal to předpokladem, že když před sto lety vymlátili chachaři z jedné vesnice vesnici druhou, nikdo se o tom nedozvěděl – zatímco dnes ví celý svět o každé bombě, která vybouchne v okresním obchoďáku. Jenže tohle není tak úplně pravda, píše autor – když před sto lety něco bouchlo, věděl o tom také každý; říkalo se tomu 1. světová válka. A pokud se Kurzweil mýlí v minulosti, jak by se mohl trefovat do dění, které čeká za rohem?

Bezdotyková budoucnost ve firmě na výrobu obřích napodobenin hlavy Miloše Zemana.Bezdotyková budoucnost ve firmě na výrobu obřích napodobenin hlavy Miloše Zemana.|Profimedia.cz

Samozřejmě, argumentovat se dá i pro Kurzweila (který do sebe podle hodnověrných informací sype každý den mamutí množství prášků, které mu zaručují, že se dožije singularity). Jenže tento týden byl na zahraničních serverech plný podobně obrazoboreckých extempore, jako je zmíněný článek.

Vezměte si třeba tu zprávu o tom, že tetování může způsobit rakovinu. Studie od jakési European Chemicals Agency přichází se zprávou, která nepotěší mnohé z nás, kteří oplývají monumentálním tetováním na intimních partiích svých adonisovských tělesných schránek. Látky, které obsahuje tetovací inkoust, jsou podle studie EChA potenciálně karcinogenní, mutagenní a toxické, uvádí zainteresovaný web Unilad. A nejhorší je prý červená barva. A to jsem si chtěl zrovna nechat vytetovat Rumcajze s Mankou.

Přes celou hruď, pochopitelně.Přes celou hruď, pochopitelně.|Profimedia.cz

A mnohé v tomto týdnu nepotěšil ani ten veselý internetový mem, který reagoval na jiný internetový mem, který ukazoval „svět bez muslimů“. Pokud vám mem unikl, vypadal následovně: byla tam fotografie New Yorku se stále stojícími budovami dvojčat a u toho bylo napsáno PŘEDSTAVTE S SVĚT BEZ MUSLIMŮ.

Konkrétně to vypadalo takhle.Konkrétně to vypadalo takhle.|archiv

Po internetu se to rozšířilo pekelně rychle – a vyvolalo to i mohutnou protireakci: ta se objevila (stejně jako úvodní mem) na sociální síti Tumblr (z čehož pro mne mimochodem vyplývá naprostý šok, že Tumblr není jenom pornografie s postavičkami z My Little Pony) a její autoři vypočetli hromadu vynálezů moderní civilizace, za kterými stojí ve skutečnosti muslimové – patří mezi ně papír, kafe, univerzity, nemocnice a plastická chirurgie. Uvádí to server Mic.com, který je sluníčkářský až za horizont, ale něco na tom možná... co? Ne? Že by?

Jedinou jistotu aby staromilec nalezl snad jen v Hemingwayovi. Tedy ne ve čtení Hemingwaye, toho čtou jen hipsteři, ale ve floridské soutěži o muže, který je Hemingwayovi nejpodobnější. Když jednou říkali Zdeňkovi Svěrákovi, že jim připadá, že se podobá Hemingwayovi, odvětil se svou ležérní grácií, že to Hemingway se podobá jemu. Nicméně Zdeněk Svěrák na Floridě nesoutěžil; vyhrál tedy chlápek, který nejenže vypadal jako Hemingway nejvíce (hned po Svěrákovi), ale současně se Hemingway i jmenuje.

A Japonskem se šíří zpráva, že domácí mazlíčci vidí Pokémony. Ano, ty ze hry pro rozšířenou realitu Pokémon Go. Jestli se vám někdy stalo, že váš pes začal štěkat na něco v rohu a vy tam nic neviděli, nebo vaše kočka začala syčet na tmu za oknem a vy se domnívali, že se na ni přišla podívat její kočičí prababička, tady je skutečnost: byli to Pokémoni. Jsou všude. Nejen v Japonsku.