Archiv. Ilustrační snímek

Archiv. Ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

Ukrajinské tajné služby zveřejnily část dokumentů z dob Sovětského svazu

Ukrajinská tisková agentura Unian dnes informovala, že ukrajinští zpravodajci zveřejnili část dokumentů ze svých přísně tajných archivů. Dokumenty se týkají období, kdy byla Ukrajina součástí Sovětského svazu.

Jde především o dokumenty týkající se informací, jakým způsobem a kdy se Ukrajinci stali oběťmi represí Sovětského svazu. Zájem o nahlédnutí do archivních materiálů je podle informací serveru Ukraine Today velký. Již v prvních dnech otevření tohoto programu se k nahlédnutí do archivních dokumentů přihlásily stovky lidí. Většinou chtějí zjistit informace o svých příbuzných, kteří během represí SSSR zahynuli. Archiv je však otevřený i pro výzkumné pracovníky.

 

“Jsem opravdu velmi šťastný, že jsem objevil svého otce. Alespoň v archivech. Teď alespoň vím, jak zhruba vypadal, vím, jaký měl rukopis,” popisuje Leonid Kopitukh, který svého otce nikdy nepoznal. Byl odsouzen za finanční podporu ukrajinské nacionalistické strany UNP, která fungovala během druhé světové války. “Nezjistil jsem, jestli ji opravdu financoval,” uvedl dále syn. “Možná jen pomáhal jejím vojákům,” dodává.

 

Podobných případů budou stovky. Sovětský svaz, nyní Ruská federace, své archivy zveřejnily jen velmi omezeně, a to jen na určitou dobu v 90. letech, a také jen jistou část. Zveřejnění ukrajinských archivů má napomoci především těm rodinám, které dosud nemají povědomost o tom, kam se ztratili jejich příbuzní, a to zejména v době sovětských represí ve 30. letech a poté během 2. světové války.