Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: čtk

Ve Středozemním moři se v minulém týdnu utopilo přes 700 lidí

Ve Středozemním moři se v uplynulých několika dnech patrně utopilo přes 700 uprchlíků mířících do Evropy, uvedl dnes úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Mluvčí UNHCR Carlotta Samiová řekla agentuře AP, že 100 lidí se pohřešuje po ztroskotání plavidla s běženci ve středu a 550 dalších se nejspíš utopilo ve čtvrtek poté, co ztroskotala jejich bezmotorová loď tažená pašeráckým člunem. Podle svědectví přeživších bylo v lodi asi 670 migrantů. Čtyřicet pět mrtvých pak záchranáři objevili v nitru jiné ztroskotané lodi v pátek a další lidé se stále pohřešují.

Humanitární organizace Save the Children dnes navíc oznámila, že běženci zachránění tento týden ze dvou plavidel ve Středozemním moři sdělili humanitárním pracovníkům v Itálii, že viděli potopení další lodi se zhruba 400 lidmi na palubě. Není ale zřejmé, zda tyto informace zahrnula do svých nově zveřejněných údajů i UNHCR.

Itálie se stala opět hlavní tranzitní zemí pro migranty směřující do Evropy po uzavření takzvané balkánské stezky a dojednání dohody mezi EU a Tureckem o vracení migrantů. Přesuny přes Středozemní moře v posledních dnech kvůli pěknému počasí a klidné vodě opět zesílily.