Loňské horké a suché léto se špatně podepsalo na sklizni chmelu. V důsledku toho stouply ceny některých druhů chmelu až o 50 % (ilustrační foto)

Loňské horké a suché léto se špatně podepsalo na sklizni chmelu. V důsledku toho stouply ceny některých druhů chmelu až o 50 % (ilustrační foto) Zdroj: čtk

Loňské horké a suché léto se špatně podepsalo na sklizni chmelu. V důsledku toho stouply ceny některých druhů chmelu až o 50 % (ilustrační foto)
Loňské horké a suché léto se špatně podepsalo na sklizni chmelu. V důsledku toho stouply ceny některých druhů chmelu až o 50 % (ilustrační foto)
Loňské horké a suché léto se špatně podepsalo na sklizni chmelu. V důsledku toho stouply ceny některých druhů chmelu až o 50 % (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Kvůli nedostatku chmelu strádají milovníci řemeslného piva

Fanoušci řemeslného piva by se mohli brzy dočkat v barech vyšších účtů, protože malým, nezávislým pivovarům hrozí potenciálně vážný nedostatek životně důležité ingredience: chmelu, píše agentura Reuters.

Horké a suché počasí loňského léta bylo pohromou pro evropskou sklizeň chmele. Vysoká poptávka, kterou pohání čím dál tím vyšší světový zájem o řemeslná piva, stlačuje procento zisku malých pivovarníků a nutí je zvýšit ceny. Ceny některých druhů chmele stouply až o 50 procent, uvádějí zdroje z tohoto průmyslového odvětví. A další jsou dražší až pětinásobně - anebo vůbec nejsou k mání.

Tony Redsell na své farmě v Kentu nedaleko Londýna pěstuje chmel od roku 1948. A některé odrůdy, které mu tu rostou omotané kolem drátů natažených na vysokých sloupech, jsou víc než 200 let staré.

Většinu svého chmele prodává na základě smluv malým pivovarníkům ve Spojených státech, a během posledních tří let jeho ceny stouply o 20 procent. V loňském roce o dost poklesl výnos chmele v Německu - a američtí pěstitelé tento výkyv nedokázali pokrýt, což naznačuje, že ceny opět porostou.

"Nárůst řemeslného pivovarnictví ve Spojených státech posílil poptávku po anglických odrůdách," řekl Redsell agentuře Reuters. "Tohle jsou dobré časy na to být pěstitelem chmele."

Většina pivovarníků má s pěstiteli chmele smlouvy, které je chrání před náhlými nárůsty cen, ale budoucí dodávky jsou ohrožené. Nedostatek se může ještě zhoršovat, protože nadnárodní pivovary, jako je Anheuser-Busch InBev či SABMiller, skupují řemeslné značky piva a zvyšují jejich produkci.

"Pro pivovarníky je to těžké, zvlášť pak pro ty, kdo nemají smlouvy na dodávky chmele, anebo ve smluvní hře trochu zaspali," řekl Bill Manley, který vaří malé várky piva v kalifornském průkopnickém pivovaru Sierra Nevada.

"Pokud podceníte prodej a potřebujete víc chmele, což se může stát, pokud popularita vašeho piva nečekaně stoupne, pak můžete obcházet kolem a klepat na každé dveře, jako soused snažící se půjčit si šálek cukru," dodal Manley.

Společně s vodou, sladem a kvasnicemi je chmel jednou ze čtyř hlavních ingrediencí na přípravu piva. Dvěma největšími producenty chmele na světě jsou Německo a Spojené státy; každá z těchto zemí se stará o třetinu světové produkce. Ale německá úroda v loňském roce klesla o 27 procent, a prudce klesly výnosy také dalších evropských producentů, jako je Česká republika či Slovinsko.

"Došlo k vážnému přiškrcení dodávek na evropský chmelový trh po značném zmenšení sklizně 2015 s prudkým nárůstem cen," řekl Stephan Barth z globální firmy zabývající se obchodem s chmelem Barth Haas Group, která sídlí v Německu. "Evropa bude letos potřebovat přinejmenším průměrnou sklizeň chmele, jinak se můžeme dočkat vážného nedostatku dodávek," dodal Barth.

Řemeslná piva vaří malé, nezávislé pivovary s využitím tradičních metod. Oblíbené druhy, jako je India Pale Ale, vyžadují až šestinásobek poměrného množství chmele než běžné ležáky, kterým tento druh piva ubírá podíl na trhu.

Analytici Rabobank Ciska van den Berg a Francois Sonneville předpovídají pro letošní rok o procento vyšší konzumaci piva na světě, přičemž pijáci budou dál přecházet na řemeslná piva.

Ve Spojených státech nyní připadá jedna pinta z osmi na řemeslná piva a stejný trend se šíří i v dalších zemích, uvedl Bart Watson, hlavní ekonom Americké asociace pivovarníků. (Americká pinta je necelý půllitr - pozn. ČTK).

"V současné době zažíváme rozmach malých a nezávislých pivovarů v celé řadě míst světa. Jednou z oblastí, kde tato obliba roste, je například severní Evropa," dodal Watson.

Také podle Rabobank se řemeslná piva stala celosvětovým fenoménem, který se i v letošním roce postará o silnou poptávku po chmelu. A výrobci piva mohou jenom doufat, že tato vysoká poptávka bude popudem pro další rozšíření pěstování této plodiny.