Oheň z ruského letounu sestřeleného na hranici Turecka a Sýrie

Oheň z ruského letounu sestřeleného na hranici Turecka a Sýrie Zdroj: ČTK

K sestřelení ruského letounu jsem dal rozkaz sám, říká turecký premiér

Turecký premiér Ahmet Davutoğlu veřejně přiznal osobní odpovědnost za sestřelení ruského stíhacího bombardéru Su-24. Výsledkem byla smrt jednoho z pilotů, prudké ochlazení turecko-ruských vztahů a další komplikace situace na Blízkém východě.

„Museli jsme letadlo zničit,“ řekl Davutoğlu na shromáždění vládní Strany spravedlnosti a rozvoje. „Armáda pouze splnila rozkazy, které jsem osobně vydal.“ Mezitím ruský ministr obrany armádní generál Sergej Šojgu oznámil, že jeden z pilotů se zachránil. Druhého pilota zabili na zemi povstalci.

Situace k válce mezi Tureckem a Ruskem nepovede, Rusko však nasadí na ochranu svých bombardérů protiletadlové systémy S-400, jež postaví u své letecké základny Hmeimim v Sýrii. Ruské bombardéry také od nynějška budou doprovázet ruské stíhačky.

Turecko poslalo oficiální dopis OSN, v němž říká, že ruské letadlo strávilo v tureckém vzdušném prostoru 17 sekund a bylo sestřeleno nad územím Turecka. S tímto výkladem událostí souhlasí i NATO.

I když se USA oficiálně postavily za právo Turecka bránit svůj vzdušný prostor, jejich zatím nezveřejněný výklad událostí se liší od sledu událostí uvedených v tureckém dopise OSN.

Podle amerických informací sice ruské bombardéry překročily turecký vzdušný prostor, ale jeden byl sestřelen až v momentě, kdy byl zpět nad územím Sýrie. Tuto informaci uvedl pro agenturu Reuters jeden z vysoce postavených vládních představitelů USA pod podmínkou anonymity. Podle Rusů se jejich bombardéry vůbec do tureckého letového prostoru nedostaly.

Oficiální dopis Turecka OSNOficiální dopis Turecka OSN|Archív