Oheň z ruského letounu sestřeleného na hranici Turecka a Sýrie

Oheň z ruského letounu sestřeleného na hranici Turecka a Sýrie Zdroj: ČTK

Rusko-turecká válka ani třetí světová se zatím nechystají

Světová média včetně tak renomovaných, jakými je stanice CNN, včera i dnes reagovala na sestřelení ruského Suchoje Tureckem neuvěřitelně přemrštěně. Spekulovalo se o třetí světové válce, vždyť Turecko je přece v NATO! Přesto, že situace je vážná, už od prvních reakcí bylo zřejmé, že ani Moskva ani aliance si zostření konfrontace nepřejí. Je zřejmé, že prezident Putin využije incident k propagandistické ofenzívě, rusko-turecká válka, natožpak jaderná apokalypsa, se však odkládají na neurčito.

Podle amerických informací byl letoun na tureckém území jen 30 sekund, což v současné době nabourává jednotu NATO. Zejména němečtí a čeští představitelé se na jednání Turecka dívají s nedůvěrou a chtějí odpovědi.

O sestřelení dnes telefonicky jednali ministři zahraničí Turecka a Ruska Mevlüt Çavuşoglu a Sergej Lavrov. Dohodli se, že se v příštích dnech setkají a vymění si detaily o incidentu.

Lavrov po rozhovoru s tureckým ministrem řekl, že jeho země nehodlá s Tureckem válčit. Obvinil nicméně Turecko, že na jeho území fungují výcvikové tábory teroristů pro přípravu bojových operací v Sýrii.

"Rusko dávno ví o tom, že teroristé turecké území využívají," řekl Lavrov podle agentury Interfax. Sestřelení ruského letounu byla podle něj plánovaná provokace, v jejímž důsledku Moskva své vztahy s Ankarou "vážně přehodnotí".

V ruských médiích se mezitím objevují první zmínky o bojkotu Turecka. Vedení Ruského fotbalového svazu vyzvalo ligové kluby, aby zrušily své plánované zimní tréninkové tábory v Turecku. Ruský svaz turistiky (RST) oznámil, že cestovní společnosti zrušily plánované zájezdy do Turecka až do konce letošního roku. Klientům nabízejí jiné destinace nebo vracejí peníze.

V Turecku je nyní podle agentury Interfax asi 10.000 ruských turistů, z nichž většina si tamní letoviska zvolila náhradou za Egypt. Z této země Rusko všechny turisty nedávno evakuovalo po sestřelení ruského dopravního letadla na Sinaji.

Ztráty ruských cestovních společností z egyptského výpadku budou podle RST dosahovat 1,7 miliardy rublů (650 milionů korun). Škody způsobené ztrátou tureckého trhu mohou být větší. Lety do Turecka ruské cestovní kanceláře zrušit nemohou, protože ze země odvážejí ruské klienty. Zájemcům o zimní dovolenou nabízejí Izrael, Jordánsko nebo Spojené arabské emiráty.