trosky ruského airbusu na Sinaji

trosky ruského airbusu na Sinaji Zdroj: Profimedia

Ruské letadlo se nad Sinají prý rozpadlo ve velké výšce

Ruské letadlo s 224 lidmi na palubě, které se v sobotu zřítilo na egyptském Sinajském poloostrově, se rozpadlo ještě ve vzduchu a ve vysoké výšce. Oznámil to dnes šéf ruské federální agentury pro leteckou dopravu (Rosaviacija) Alexandr Něradko. To znamená, že varianta teroristického útoku je reálná.

"Všechny znaky svědčí o faktu, že destrukce letounu nastala ve vzduchu a ve velké výšce," uvedl Něradko. Rozpad letounu ve vzduchu naznačuje mimo jiné i to, že trosky jsou rozesety na velké ploše.

Je to jen jedna z nesrovnalostí oproti původním informacím ruských úřadů. Rusové nejprve tvrdili, že se letadlo ztratilo z radarů v kyperském vzdušném prostoru. Brzy se ale ukázalo, že zmizelo krátce po startu z egyptského Šarm al-Šajchu. Ruské úřady také oznámily, že pilot hlásil technické problémy a s letovými dispečery probíral možnost nouzového přistání na jiném letišti. Dnes ale egyptští vyšetřovatelé uvedli, že pilot před havárií s řídící věží vůbec nemluvil.

Ruští vyšetřovatelé také od počátku říkali, že teroristickému útoku nic nenasvědčuje. Některá izraelská média ale už v sobotu usuzovala z trosek (izraelská letadla a drony se podílely na lokalizaci trosek) na možnost výbuchu. Pokud se  letadlo rozpadlo ve vzduchu, možnost teroristického útoku musí zvažovat i ruské orgány. Přestože Islámský stát, který operuje na Sinaji, zřejmě nemá rakety, které by dokázaly sestřelit letadlo ve výšce skoro 10 kilometrů, vyšetřovatelé dnes nevyloučili ani možnou explozi bomby na palubě.

Že je podezření na teroristický útok reálné, potvrzuje i to, že nad Sinají přestaly kromě Lufthansy a KLM létat také aerolinky ze zemí z Perského zálivu.

Ruský ministr dopravy Maxim Sokolov podle agentury Interfax k možné příčině katastrofy uvedl, že zatím je k jejímu stanovení příliš málo informací."Není možné správně odpovědět na otázku o příčinách havárie, shromážděno je zatím málo informací," řekl Sokolov.

Ruští vyšetřovatelé zatím vyloučili pouze to, že by zřícení mohla způsobit technický stav letadla nebo palivo, které si airbus vezl už z Ruska.