Dům Josefa Fritzla

Dům Josefa Fritzla Zdroj: ČTK/APA/Herbert Pfarrhofer

Dům trýznitele Josefa Fritzla možná bude sloužit jako domov uprchlíkům

Nejhrůzostrašnější dům Rakouska se možná stane dočasným domovem uprchlíků. Ve sklepě rodinného domu ve městě Amstetten Josef Fritzl 24 let věznil svou dceru, mučil ji, znásilňoval ji a zplodil s ní sedm dětí. Radnice se marně snaží dům prodat, a tak v uprchlících vidí spásu pro jeho využití.

Právník Walter Anzböck, který je pověřen prodejem Fritzlova majetku, řekl deníku Kronen Zeitung, že prázdný dům by mohl být přestavěn na ubytovnu s 8 pokoji, kde může přebývat až 60 žadatelů o azyl. Volnou kapacitu hodlá nabídnout Červenému kříži. Amstetten musí podle kvót, které rakouským obcím rozdělují žadatele o azyl, přijmout asi 150 běženců. Zatím pro ně objednal mobilní buňky, podobné, jaké ve Vsetíně stavěl bývalý starosta Jiří Čunek.

Nyní osmdesátiletý Fritzl si odpykává doživotní trest v nedalekém vězení Stein. Jeho dům se prodává za 200 tisíc euro, tedy asi za 5,5 milionu korun, ale žádný kupec se za mnoho let nenašel. Sklep domu byl zalit betonem, aby do něj již nikdo nikdy nevstoupil, a také proto, aby se nestal turistickou atrakcí.