Kapesné školáků v Británii vzrostlo víc než příjmy jejich rodičů.

Kapesné školáků v Británii vzrostlo víc než příjmy jejich rodičů. Zdroj: profimedia.cz

Kapesné britských školáků vzrostlo za třicet let dvakrát víc než příjmy jejich rodičů

Zatímco průměrné dětské kapesné vzrostlo za posledních 28 let o 448 procent, příjmy jejich rodičů vzrostly jen o 193 procent. To znamená, že od roku 1987, kdy britská banka Halifax Savings poprvé provedla svůj průzkum výše kapesného britských dětí ve věku 8-15 let, “příjmy” dětí od rodičů vzrostly více než dvakrát oproti opravdovým příjmům jejich rodičů.

Britští školáci nyní berou průměrné kapesné 6,20 libry (230 korun) týdně oproti 1,13 libry (42 korun) v roce 1987.

Z průzkumu ovšem vyplývá, že se školáci už měli lépe. Jen oproti loňsku se kapesné snížilo o dvě procenta z 6,35 libry týdně (235 Kč). Nejlépe se měli v roce 2005, kdy brali 8,37 libry (310 Kč). Pak nastal prudký propad, protože v Británii už se začaly ozývat první příznaky krize.

Podle jiného průzkumu banky Nationwide děti dostávají ještě další peníze na konkrétní útratu, například na časopisy, nové oblečení, módní doplňky apod. Ty mohou být čtyřnásobně překročit klasické kapesné. Například britští 18letí dostávají skoro 18 liber (skoro 700 korun) měsíčně na provoz svých chytrých telefonů.

 

“Náš průzkum ukazuje, že rodiče jsou velmi štědří, alespoň co se týká kapesného pro své děti,” uvedl Giles Martin, šéf banky Halifax Savings. “Je ale překvapivé, že od loňska klesl počet rodičů, kteří výměnou za kapesné požadují od dětí pomoc s domácími pracemi,” dodal s tím, že právě pocit výdělku může děti naučit správným návykům při hospodaření s penězi.

Domácí práce výměnou za kapesné tak vykonává jen 60 % britských dětí, o rok dříve to bylo o 6 procent více. Nejčastěji jde o stlaní, praní a luxování.