Osm šéfů obřích firem, kteří mají roční plat dolar a méně

Osm šéfů obřích firem, kteří mají roční plat dolar a méně Zdroj: profimedia.cz

Osm šéfů obřích firem, kteří mají roční plat dolar a méně

Platy šéfů některých velkých firem s globálním dosahem, se většinou skládají ze 3 částí (mzdy, bonusy, akcie). Někteří šéfové se však vzdali všech tří částí a vydělávají za rok třeba jeden jediný dolar.  Tito podnikatelé samozřejmě netrpí hladem - již předtím si stačili vydělat stovky milionů a miliard dolarů. Podívejme se na některé z nich. Informoval o tom web businessinsider.com.

Larry Page a Sergey Brin (Google)

Brin a Page jsou zakladatelé Googlu. V roce 2004 si nechali platy snížit na jeden dolar ročně. Nepřijímají ani bonusy a akcie firmy. Přesto má Page majetek v odhadované hodnotě 34,9 miliard dolarů a Brin v hodnotě 34,3 miliard.

Jack Dorsey (Twitter)

Současný šéf Twitteru nedostává ani jeden dolar, ani akcie a bonusy. Jeho majetek je však úctyhodných 2,3 miliardy dolarů.

Elon Musk (Tesla Motors)

Elon Musk, vizionář a šéf Tesla Motors, má majetek v hodnotě 13 miliard dolarů. Podle zákonů v Kalifornii však musí obdržet minimální mzdu v hodnotě 37 tisíc dolarů ročně. Tu Musk odmítá a situaci řeší tím, že prostě neposkytl účet, na který mu má plat chodit. Stejně tak odmítá bonusy a akcie.

Marc Zuckerberg (Facebook)

Zuckerberg, šéf Facebooku, od roku 2013 pobírá plat jeden dolar bez nároků na bonusy a akcie. Vlastní majetek v hodnotě 41 miliard dolarů.

David Filo (Yahoo)

Filo je spoluzakladatelem a šéfem firmy Yahoo. Od roku 2014, kdy se do firmy vrátil, pobírá plat 1 dolar bez nároku na bonusy a odměny. Jeho osobní majetek je 2.8 miliard dolarů.

Jeremy Stoppelman (Yelp)

Šéf firmy Yelp, která se zabývá recenzemi různých obchodů a restaurací, od roku 2014 bere plat jeden dolar a odmítá odměny i bonusy. Jeho osobní majetek je "skromných" 222 milionů dolarů.

John Mackey (Whole Food)

Nejvyšší představitel firmy Whole Foods, což jsou supermarkety se specializovanými výrobky, pobírá plat 1 dolar ročně. Nepobírá ani bonusy a odměny a to už od roku 2007.