Helena Válková

Helena Válková Zdroj: ČTK

Válková zaútočila na Babiše: K rezignaci mě přinutil on a jeho noviny mě skandalizovaly

Pokud se chce někdo podívat podrobněji na vnitřní procesy v hnutí ANO a na to, jak „pracuje“ se svými lidmi Andrej Babiš, stačí si přečíst dnešní velký rozhovor v Právu s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou. Ta v něm popisuje, jak byla Babišem donucena k rezignaci a jak se na tom podílela i média, která šéf ANO vlastní.

„V posledních několika měsících bylo často poznamenáno tím, že jsem otevřela Lidové noviny (patří Andreji Babišovi – poznámka redakce) a našla jsem tam článek, který negativně vypovídal o nějaké mé chybě,“ říká Válková v rozhovoru pro Právo. Deník jí dal na vysvětlení obrovský prostor, interview zabírá dohromady dvě novinové stránky. A mnoho výpovědí ministryně je velmi razantních a kritických především k Andreji Babišovi.

„Ještě na konci ledna jsem vůbec nepočítala s tím, že odejdu. A 3. února jsem si přečetla palcový titulek na titulní straně Lidových novin o osudových chybách ministryně Válkové a okamžitě jsem volala, že už té skandalizace je dost,“ vysvětluje ministryně. Proto zatelefonovala majiteli novin a šéfovi ANO Babišovi. Čekalo ji však další překvapení…

„On mi sdělil, že představou hnutí ANO je, abych skončila co nejdříve, protože medializací mé osoby je negativně poškozováno hnutí ANO,“ tvrdí Válková.

Pak podle svých slov v Právu Babiše přesto požádala, ať zastaví její skandalizaci v jeho médiích. Po jejich schůzce se ale sešlo v neděli 8. února předsednictvo ANO a vyzvalo ji k rezignaci. Válková navrhovala jiný termín odchodu, jenže hnutí trvalo na svém.

Ministr Babiš pak ale oznámil, že Válková rezignovala sama, že vlastně s tím nemají ani on, ani jeho hnutí nic společného. Stejný postup už zvolil při rezignaci ministra dopravy Antonína Prachaře.

Ministři, poslanci a členové hnutí ANO by se proto měli ptát: „Kdo z nás bude následovat?“